reklama
reklama

Dan Jiránek

Bývalý předseda Svazu měst a obcí ČR

Bývalý předseda Svazu měst a obcí ČR

Odpovědi respondenta

8. 6. 2018
Používáte na služebních cestách taxi nebo Uber? Proč?
Většinou metro nebo vlak či autobus, ale když není zbytí, tak taxi. Nemám rád zasekaný mobil aplikacemi, které použiji jen několikrát do roka.
18. 5. 2018
1) Kolika stála vaši firmu příprava na GDPR?
2) Co si o GDPR myslíte?
1. svaz měst a obcí skoro nic, ale naše členy podle velikosti desítky nebo stovky tisíc a některé i miliony.2. Chránit osobní data samozřejmě je potřeba, ale administrativní náklady na tak zbyrokratizovaný systém jsou příliš vysoké.
10. 5. 2018
Co čekáte od nové vlády? Přispěje k politickému uklidnění a rozvoji ekonomiky nebo je to naopak krok k dalším sporům a problémům?
Co nejméně nových zákonů. S každým novým zákonem, totiž přes dobré úmysly, roste administrativní zátěž obcí. Ale obávám se, že je to jen mé přání a realita bude opačná.
26. 4. 2018
Vnímáte rostoucí sílu odborů v Česku?
Ano, v době konjuktury je síla odborů větší než v době krize.
20. 4. 2018
Jste pro dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech nebo v Temelíně?
Ano. Staré bloky se budou muset odstavit, těžba uhlí se bude omezovat a energie z větru a slunce nám zatím stačit nebude.
10. 4. 2018
Může další existence vlády bez důvěry a pokračující tahanice nad jejím sestavením ohrožovat chod státu a brzdit českou ekonomiku? Co v byznysu trvající politická nejistota ohrožuje nejvíce?
Pro nás je mnohem složitější připomínkovat zákony. Vláda bez důvěry často používá zkratky a předkládá návrhy zákonů prostřednictvím poslanců mimo standardní procedury. A návrhy na snižování daní aniž by byl obcím kompenzován jejich úbytek ....
9. 3. 2018
Podle čeho se rozhodujete při výběru banky, u níž máte vedený svůj osobní (tedy ne podnikatelský) běžný účet?
Banku si nevybírám, jsem pořád u té, u které jsem začal, protože mi vyhovuje.
2. 3. 2018
Unijní eurodotace Česku podle vás: - prospívají, podporují modernizaci republiky - prospívají, ale jsou spojeny s korupcí - škodí, křiví tržní prostředí - škodí, jsou neefektivně vynakládány
Obce a města čerpají na některých programech až polovinu dotací. Problém jsou jednak neúměrná administrativa ( za sedm let vzrostla 4x) a jednak rozdílné priority EU a obcí. Proto se velmi snažíme o zjednodušení a správné nastavení cílů.
30. 10. 2017
Poznamenala váš byznys ukrajinská krize a následné sankce vůči Rusku, "zchudnutí" Rusů kvůli slabému rublu nebo odliv ruských turistů z Česka? Pokud ano, jak?
S výjimkou měst závislých na turistickém ruchu v podstatě ne. I u nich je to spíše otázka zeslabení rublu ( i posilování koruny) než sankcí. Podobné je to s cenou nemovitostí resp. poklesem obchodů s nimi.
11. 9. 2017
Pociťujete v posledních dvou letech větší přísnost finanční správy vůči firmám?
Co se týče měst a obcí, je finanční správa zpravidla rozumnější a více dbalá zákonů než auditní orgány. Co občas dělá problém, je poměrně velká fluktuace úředníků finanční správy v některých krajích. Obce přeci jen účtují jinak než podniky.
reklama