reklama

Nápoj Mana vyvíjíme tak, aby na něm člověk mohl přežít ze sta procent, říká zakladatel Jakub Krejčík

Pracovní oběd
  • Dnes je možné živiny získávat v podobě nudlí či sushi rolek.
  • Možná už brzy budou mít ale jinou podobu i původ, myslí si Jakub Krejčík, zakladatel firmy na výrobu nutričních nápojů.
jarvis_59cce2ad498e27ac6d0d6edf.jpeg Jakub Krejčík, zakladatel firmy na výrobu nutričních nápojů Foto: David Raub

Každý má nějakou pracovní deformaci. Jakub Krejčík tu svoji během oběda nezapře. Když míchá japonskou polévku miso, jen tak mimochodem poznamená: "Tyhle mořské řasy wakame obsahují hodně fosforu. Určitě by se neměly jíst každý den. Dá se z nich ale získat vysoce výživný olej. Ten používáme."

Sedíme v asijské restauraci Ha Long v Uhříněvsi na kraji Prahy. Kousíček odtud sídlí firma Jakuba Krejčíka. Vyrábí nutriční nápoj s názvem Mana. "Vyvíjíme ho tak, aby na něm bylo možné přežít ze sta procent, ale jak moc si ho člověk zařadí do jídelníčku, je na něm. Jestli třeba jen místo snídaně, která se tím vyřeší asi za půl minuty, nebo jestli mu bude nápoj sloužit jako celodenní příjem energie," vysvětluje 33letý podnikatel.

jarvis_59cce2ae498e27ac6d0d6ee3.jpeg
Foto: David Raub

Potravinami a jejich složením se začal zabývat shodou několika okolností. Bylo to v době, kdy po osmi letech práce pro americkou logistickou firmu potřeboval restart. "Navíc jsem přihlížel tomu, jak dva z mých prarodičů onkologicky onemocněli a měli problémy přijímat potravu. Někdy v té době jsme také s manželkou drželi dvoutýdenní očišťovací kúru, založenou jen na konzumaci přírodních sacharidů, ke konci i zeleninových vývarů a smoothies."

Poslední dny detoxikačního půstu už Jakub Krejčík přemýšlel skoro jen nad tím, co bude jíst, až to skončí. To ho přivedlo k otázkám, co jídlo vlastně je a z čeho se skládá. Jeho zájem neskončil u rozdělení na sacharidy, tuky a bílkoviny. Postupoval stále hlouběji do dalších vrstev, jako jsou jednotlivé aminokyseliny, z nichž se skládají proteiny, až došel na úroveň chemických prvků. Zjišťoval také, jaká jsou nutriční doporučení, například Světové zdravotnické organizace. Vymýšlel, jak tělu dodat správnou kombinaci živin a zároveň ho ušetřit případných toxických látek.

Pracovní oběd s Jakubem Krejčíkem, zakladatelem firmy na výrobu nutričních nápojů
Restaurace Ha Long

Asijský podnik v Uhříněvsi na hlavní třídě otevřel teprve letos v létě. Interiér je pojat v tlumených, přírodních barvách a částečně přepažen, což alespoň trochu rozbíjí prostor až pro 90 hostů. Na jídelním lísku jsou vietnamská, thajská i japonská jídla v autentické podobě, která – alespoň při naší návštěvě – nezklamala, ale ani ničím extra nepřekvapila. Ceny jsou vstřícné, stejně jako obsluha.

Zhruba po roce a půl měl prototyp produktu v prášku. Peníze na jeho dokončení vybral od fanoušků na crowdfundingové internetové platformě Kickstarter. Firmu rozjížděl jen s manželkou, později přibývali známí. V roce 2015 už měla obrat 23 milionů a vývoj dalšího výrobku − hotového nápoje − si mohla hradit ze svého. Dnes má 35 zaměstnanců a její rychlý růst si vynutil sepsání firemních hodnot a principů. "Říkáme tomu bible. Potřebovali jsme si ujasnit, kam směřujeme, a být si jisti, že to vědí všichni, s nimiž pracujeme."

Vynechat zvířata

Konzumovat Manu povinně ovšem zaměstnanci nemusí. Ostatně jak je vidět při obědě, běžnému jídlu se nevyhýbá ani Jakub Krejčík. U číšnice ve stylovém svetříku s tygrem na prsou si objedná ještě sushi plněné avokádem. "Jste vegetarián?" ptám se. "Já bych to takhle neřekl. Jsem spíš zastáncem konceptu, který se označuje jako utilitarismus. Snažím se získávat živiny podle toho, jak je tělo potřebuje, a ne podle toho, odkud pocházejí," zní poněkud záludná odpověď.

Během následující debaty vyplyne na povrch, že jídlo získávané bez nutnosti chovu hospodářských zvířat je podle Jakuba Krejčíka budoucnost. "Dnes pěstujeme spoustu plodin, krmíme s nimi zvířata a zvířaty sebe. Ale aby člověk dostal živiny, které obsahuje maso, nepotřebuje zvířata. Pokud jejich chov vynecháme, ušetříme mnoho zdrojů včetně atmosféry, do níž uniká metan produkovaný skotem."

Pro milovníky steaků jsou to poněkud trudné vyhlídky. Jakub Krejčík nicméně připomíná, že některé firmy už umějí

Nutriční nápoj Mana vyvíjíme tak, aby na něm bylo možné přežít ze sta procent.

maso vyrobit uměle. Jejich snažení mu nepřijde od věci vzhledem k tomu, že rychle rostoucí populaci nepůjde dřív nebo později pomocí současného způsobu získávání potravy nasytit. "Lze to přirovnat k technologické revoluci na poli umělé inteligence. Ještě během našeho života dojde k zásadnímu zlomu," je přesvědčen autor nápoje, který jde v duchu výše nastíněných trendů.

Viděno touto optikou, získávají moje nudle Pho Xao s hovězím masem, o kterých bych za normálních okolností prohlásila, že nevybočují ze standardu, rázem body navíc.

jarvis_59cce2ae498e27ac6d0d6ee7.jpeg
Tereza Hromádková
Přeposlat
Diskuse
reklama

Spojuje průzkumy a sázkařské kurzy. ČSSD slábne, stoupá SPD a piráti. Babiš asi nesestaví vládu sám, říká

Banky ve třetím čtvrtletí zpřísnily podmínky úvěrů na bydlení, i tak ve zbytku roku čekají zvýšení poptávky

Nastala nová éra astronomie. Vědci poprvé pozorovali zdroj gravitačních vln v místě, kde splynuly neutronové hvězdy

Česká měna je už téměř na úrovni jako před intervencemi. Na konci příštího roku může euro stát 25 korun, odhadují analytici

Narcos a další seriály Netflixu přilákaly za čtvrt roku 5 milionů uživatelů. Tržby vzrostly meziročně o třetinu

reklama