reklama

Minipivovary přibývají. Daří se jim navzdory úředním překážkám

Ekonom
Čtěte více: pivo | pivovar | tipy
  • Boom minipivovarů v Česku stále nekončí. Už je jich více než čtyři stovky, nejvíc v Praze, ve středních Čechách a na jižní Moravě.
  • Pivovarníci si stěžují, že si na ně "vyšláply" úřady. Považují je za nestabilní firmy a chtějí velké zálohy na spotřební daň, peníze pak chybí na investice.
  • Stále více se projevuje nedostatek zkušených sládků. Chybí jich až několik stovek, mladí teprve "dorůstají".
jarvis_5b33a7ff498edabf88148e67.jpeg Boom minipivovarů v Česku stále nekončí. Foto: Lukáš Bíba

Ekonomice se daří, firmy přidávají nejvíce za poslední roky. Navzdory tomu český pivovarský trh hlásí nepříliš povzbudivé výsledky. Přestože se Češi mají objektivně stále lépe, loni poprvé po mnoha letech výrazně klesla spotřeba piva. Zatímco v roce 2016 se jeho tuzemští milovníci mohli "pyšnit" vypitím 143 litrů na hlavu, loni zvládli jen 138 litrů.

Podobný propad se naposledy odehrál v roce 2010. Tehdejší ekonomická situace ovšem nemohla být rozdílnější: české hospodářství se pralo s následky finanční krize, firmy propouštěly. A navíc, trh zásadně srazilo zvýšení spotřební daně z piva. Zástupci pivovarského průmyslu dnešní špatnou situaci přičítají hned několika zásahům do byznysu restaurací a hospod. "Restaurace se dokázaly popasovat s elektronickou evidencí tržeb, zvládly třeba i omezení letních zahrádek. Ale poslední ranou pro ně byl zákaz kouření. To mnoho hospod vylidnilo," tvrdí předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Z hospod do garáží a obýváků

Propad spotřeby se odrazil i na menším celkovém výstavu pivovarů. Loni uvařily 20,3 milionu hektolitrů piva, tedy zhruba o jedno procento méně než v roce 2016. "Jedná se o ne zcela úspěšný rok. Jediné, co pivovarnictví drží nad vodou, je export," hodnotí František Šámal. Vývoz totiž loni jako jeden z mála důležitých ukazatelů pivovarského trhu vzrostl, a to ze 4,4 na 4,6 milionu hektolitrů.

Minipivovary pod pantoflem úřadů

Česká "pivní kultura" se ale mění i z dalšího pohledu: stále více milovníků piva se přesouvá od čepovaného k balenému. "Nůžky mezi spotřebou piva v restauracích a baleného piva se rozevírají stále více," potvrzuje Šámal. Tento trend začal už před deseti lety, kdy podíl piva prodaného v obchodech překonal podíl prodejů v hospodách a restauracích. Loni už se v lahvích či plechovkách prodalo 62 procent piva na domácím trhu. Podle pivovarníků se dá očekávat, že tento trend bude pokračovat i v dalších letech.

Exkluzivní obsah pouze pro předplatitele.

Kupte si předplatné webu již za 99 Kč na měsíc.

Úplný obsah Ekonomu a Hospodářských novin • Přihlášení až na 5 zařízeních

Předplatit

Jan Němec
Přeposlat
Diskuse

Neinvestovat do Amazonu a Googlu byla chyba, řekl miliardář Buffett. Ke kryptoměnám je ale stále kritický

Rozpočet státu skončil loni s druhým nejlepším výsledkem za 20 let. Pomáhá ekonomický růst a vyšší výběr daní

Ochráníme demokracii před falešnými zprávami, prohlásil Macron. Připraví zákon, který umožní soudům trestat šíření lží

Do desetitisíců schránek nechodí předplacené noviny, roznášková firma nemá dostatek lidí

Volkswagen v lednu prodal rekordní množství aut, jejich počet přesáhl půl milionu. Silně rostl v Číně a Německu

reklama