reklama

Nejlepší podnik v Karlíně. Nejen Bistro posouvá laťku bistronomie hodně vysoko

Byznys menu
  • Restaurace boduje lehce industriálním interiérem i nakažlivě přívětivou atmosférou.
  • Na jarním menu sází šéfkuchař na osobitou chuť medvědího česneku.
  • Velkou devízou karlínského podniku je nabídka skvělých vín.
jarvis_5afc3bc2498e2b61a37ecaa7.jpeg Nejen Bistro Foto: Libor Fojtík

Za tři roky své existence udělalo karlínské Nejen Bistro až neskutečný pokrok. Když ambiciózní podnik začínal, a nutno připomenout, že při jeho vzniku se majitelé inspirovali nikoliv v Londýně či New Yorku, ale v Budapešti, sázel hlavně na jednoduchá jídla z populárního Josper grilu. Skvělou chobotnici, hovězí žebra, burger. Jenže jak kuchyně vedená duem šéfkuchařů získávala zkušenosti, troufala si na stále náročnější kulinární kreace.

Tip:

Pro soukromé akce a firemní prezentace slouží byt vedle restaurace, kam se vejde zhruba 30 lidí a kde obsluha zajistí veškerý servis.

Tatarák srdečně

Jako by jim byl bistrostyl již malý a pokukovali po fine diningu. A tento vývoj dokazují také pokrmy z nového jarního menu, které v těchto dnech kuchyně postupně zařazuje mezi oblíbené stálice podniku, jako je třeba tatarák z hovězího srdce. Ve většině z nich sází šéfkuchař na aktuální sezonní produkty, třeba chřest či medvědí česnek − respektive dokonalé pesto z medvědího česneku, vlašských ořechů a prémiového oleje. Tím dochucuje hned několik pokrmů, od fantastické "sýrové" pěny podávané s křupavým domácím chlebem až po masové či zeleninové variace.

Z nabídky:

Uzený pstruh s chřestem a kaviárem

228 korun

jarvis_5afc3bc4498e2b61a37ecaab.jpeg

Marinovaný sleď s uzeným zelím

158 korun

jarvis_5afc3bc4498e2b61a37ecaaf.jpeg

Pstruží pěna

Zajímavý chuťový zážitek nabízí dva dny tažený kuřecí vývar doplněný chřestem, medvědím česnekem a vajíčkem, příjemné naladění na následující symfonie chutí. Ta první přichází v podobě filátek ze sledě, která jsou marinovaná v červené řepě a podávaná s fermentovanými ředkvičkami a plněnou cibulí. Příjemné nakyslá, plná chuť. Výtečná je také pěna z uzeného pstruha a zakysané smetany, která je doplněná kaviárem a chřestem a podávaná s jemnou a křehkou focacciou. To je předkrm, který potěší (na rozdíl od toho předchozího) svou delikátní chutí úplně všechny.

Pinie a pečený chřest

A nyní již ke dvěma největším překvapením. Mezi předkrmy kraluje fantastická prezentace pečeného zeleného chřestu, který je opět dochucen medvědím česnekem, a dále pak piniovými oříšky, šťovíkem a sušeným vaječným žloutkem. Obdobné postavení mezi hlavními jídly má šťavnatá jehněčí plec s jarním hráškem a pikantní rajčatovou omáčkou z výpeku. Přestože Češi obecně nepatří mezi milovníky jehněčího, tahle prezentace bude mít velký úspěch.

Podívejte se, jak v Nejen Bistru připravují chřest na uhlí, krém z medvědího česneku a sušené vajíčko:

Chřest se sušeným vajíčkem

Jiří Hrachový z Nejen Bistra nám ukázal, jak si udělat chřest na uhlí. K tomu krém z medvědího česneku a sušené vajíčko.

Rozhovor se šéfkuchařem: Jiří Hrachový

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo a jak ho připravujete?

Moje nejoblíbenější jídlo je knedlo vepřo zelo mého dědy a babičky, domácí zelí a žádný cukr. Nebo výpečky se špenátem.

Adresa:

Nejen Bistro

Křižíkova 24
Praha 8
www.nejenbistro.cz

Jakou národní kuchyni máte nejraději a proč?

Nejraději mám českou kuchyni, ale inspiruji se pokrmy z celého světa.

Pokud byste měl vyslat jedno tradiční české jídlo na světovou gastronomickou olympiádu, jaké by to bylo?

Asi nebude úplně tradiční. Už odmala mi děda vařil morkové kosti a dával je na chleba se solí a s pepřem. Tak bych tam poslal vepřovou nožičku plněnou brzlíkem s omáčkou z uzeného morku a fermentovanou zeleninou.

Libor Budinský
Přeposlat
Diskuse
reklama

Neinvestovat do Amazonu a Googlu byla chyba, řekl miliardář Buffett. Ke kryptoměnám je ale stále kritický

Rozpočet státu skončil loni s druhým nejlepším výsledkem za 20 let. Pomáhá ekonomický růst a vyšší výběr daní

Ochráníme demokracii před falešnými zprávami, prohlásil Macron. Připraví zákon, který umožní soudům trestat šíření lží

Do desetitisíců schránek nechodí předplacené noviny, roznášková firma nemá dostatek lidí

Volkswagen v lednu prodal rekordní množství aut, jejich počet přesáhl půl milionu. Silně rostl v Číně a Německu

reklama