Hliněná bašta v Průhonicích si již vydobyla pověst legendy, kam se hosté rádi a často vracejí. Jedním z důvodů je mimořádná atmosféra, výletní restaurace disponuje prostornou terasou, která je umístěna přímo nad rybníčkem, díky čemuž zde návštěvníky čeká romantická atmosféra − zvláště od pozdního jara do začátku podzimu.

Tip:

Překvapí mrkvový cheesecake, v jehož korpusu jsou špaldové sušenky, pistácie a syrová mrkev, zatímco krém je již typicky "cheesecakový".

Maso pro fajnšmekry

Terasa navíc v loňském roce prošla kompletní rekonstrukcí a díky prosklené střeše a zářičům tepla nabízí příjemný zážitek i v okamžicích, kdy příroda nespolupracuje na sto procent. Druhým pilířem podniku je poctivá kuchyně zkušeného šéfkuchaře Hynka Vávry. Přestože snad každý podnik se dnes zaklíná slovem sezonní, v Hliněné baště to není jen heslo a prázdná fráze, ale skutečnost. Důkazem budiž třeba období od dubna do května, kdy fajnšmekři vyhledávají mladé, mléčné kůzlečí maso − ale to skoro nikde nenajdete.

Z nabídky:

Terinka z humra

jarvis_5ad7626c498ee0c74b5fdc09.jpeg

Paella s mořskými plody

jarvis_5ad7626d498ee0c74b5fdd8c.jpeg

Pečení humři

V Hliněné baště je ovšem mají − křehké maso mléčného kůzlete je pečené na másle s česnekem a s rozmarýnem a podávané s bramborovými špalíčky a jemnou nádivkou. V květnu pak vystřídá kůzlečí čerstvý chřest, za zkoušku stojí především výtečné pappardelle s chřestovou omáčkou, restovaným chřestem a hovězí svíčkovou. Další novinkou jarního menu je parádní terina z humřího masa, které je promíchané se zakysanou smetanou a doplněné křepelčími vejci. Šéfkuchař připravuje terinu z čerstvých živých humrů, umístěných ve velkém akváriu u vchodu do restaurace. Ostatně pečení humři jsou v Hliněné baště už mnoho let oblíbenou specialitou.

Losos na pomerančích

A co ještě doporučíme? Další jarní novinkou je telecí kotlet na smržích s mačkaným bramborem ochuceným řeřichou či grilované jarní prso na višních s grilovanou polentou. K zahnání malého hladu zase poslouží špenátový quiche s chřestem, slaninou a křepelčími vejci. A protože se Hliněná bašta zaměřuje také na jídla z mořských plodů a ryb, můžete ochutnat třeba krevety se zázvorem a mangem, steak z tuňáka s wasabi omáčkou či lososa na chilli a pomerančích.

Podívejte se, jak v restauraci Hliněná bašta připravují piškotový vanilkový dort s lesním ovocem:

Zkuste si upéct svěží letní dort

Bára Brožová z Hliněné bašty nám ukázala, jak se peče piškotový vanilkový dort s lesním ovocem.

Rozhovor s šéfkuchařem: Hynek Vávra

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo a jak ho připravujete?

Nejradši mám jídla z Asie, ať už je to curry či třeba pekingská kachna. Curry dělám klasicky, nesmí tam chybět citronová tráva či thajská bazalka.

Adresa:

Hliněná bašta

Újezdská ulice 619
Průhonice
www.hlinenabasta.cz

Jakou národní kuchyni máte nejraději a proč?

Vedle asijské kuchyně mám rád také Itálii, a to hlavně pro její lehkost, jednoduchost a krásu, založenou na perfektních surovinách.

Pokud byste měl vyslat jedno tradiční české jídlo na světovou gastronomickou olympiádu, jaké by to bylo?

Já bych tam poslal telecí roládu plněnou telecí ledvinkou. To je fantastická delikatesa, která se dnes skoro nevyskytuje. Je třeba upéct zvlášť telecí ledvinku na cibulce − a to i s výpekem pak zabalit do telecího masa jako roládu a dát znovu péct. Stačí jen sůl a máslo, ale výsledek je znamenitý.

Související