reklama

Odvrácená tvář špičkové gastronomie: dluhy, věřitelé, dluhy

Ekonom
Čtěte více: gastronomie | dluh | podnikání
  • Překlopit špičkovou gastronomii v ziskové podnikání se ukazuje jako stále větší problém.
  • Michelinské hvězdy podniky příliš svazují.
  • Polovina dvou- a tříhvězdičkových restaurací je v červených číslech.
jarvis_5acded45498efb99c26490b0.jpeg Na Jamieho Olivera, jednoho ze zakladatelů kultu televizních kuchařů, si došlápli věřitelé. Jeho restaurace dluží více než sto milionů dolarů. Foto: ČTK/DPA

Nikdy v dějinách se špičkoví kuchaři netěšili takové pozornosti jako v posledních desetiletích. Jména jako Ramsay, Ducasse nebo Bourdain mají globální dosah, najíst se u nich je v některých společenských kruzích zásadní otázkou prestiže, na které se nešetří penězi. Jenže překlopit špičkovou gastronomii v ziskové podnikání se ukazuje jako stále větší problém. Za spoustou pochvalných recenzí a nablýskaných kuchyní jsou zpravidla obrovské dluhy. Šéfkuchaři se milionáři nestávají díky svým špičkovým restauracím. Pokud už se mezi bohaté dostanou, jde to spíše na vrub zúročení jejich marketingového významu, respektive jejich mediální proslulosti.

V hlubokých problémech je tak Conrad Gallagher, nejmladší chef historie se dvěma hvězdičkami, jehož Cafe Chic v Kapském Městě skončilo kvůli dluhům. Na konci loňského roku zase zbankrotovala jedna z nejznámějších newyorských restaurací Le Cirque, která tamní smetánku krmila déle než čtyřicet let. Dvouhvězdičkovou Sergi Arola Gastro v Madridu zase zavřely úřady kvůli daňovému nedoplatku ve výši téměř 200 tisíc eur. Nejnovější obětí nenasytných věřitelů se stal jeden ze zakladatelů kultu televizních kuchařů, Jamie Oliver, jehož Jamie's Italian má dluhy ve výši sto milionů dolarů. Věčně usměvavý "kuchtík" nyní zavírá polovinu svých britských restaurací a propouští 450 lidí. Podobně je na tom i další televizní hvězda − známý nervák Gordon Ramsay, jakýsi předobraz českého Zdeňka Pohlreicha. Světové televizní hvězdy připouštějí, že čím více se jim daří za kuchyňským stolem a před kamerami, o to horší jsou hospodáři a manažeři.

Jedna michelinská hvězda zvýší tržby o pětinu, dvě o 40 procent. Tři hvězdy pak zajistí zdvojnásobení obratu.

Ostatně, ve ztrátě je i samotná bible gurmánů, francouzský průvodce nejlepšími světovými kuchyněmi − Michelin. Přitom právě jeho hvězdičky jsou oním symbolem, který dokáže byznys každé z oceněných restaurací nakopnout, či zničit. Restaurace si ve většině případů členství v elitním michelinském klubu spíše pochvalují. "Jedna hvězda zvýší tržby o pětinu, dvě o 40 procent. Tři hvězdy pak zajistí zdvojnásobení obratu," konstatoval pro oborový web Food & Wine jeden z nejpilnějších sběračů hvězdiček Joël Robuchon.

Exkluzivní obsah pouze pro předplatitele.

Kupte si předplatné webu již za 99 Kč na měsíc.

Úplný obsah Ekonomu a Hospodářských novin • Přihlášení až na 5 zařízeních

Předplatit

Lukáš Vincent
Přeposlat
Diskuse

Neinvestovat do Amazonu a Googlu byla chyba, řekl miliardář Buffett. Ke kryptoměnám je ale stále kritický

Rozpočet státu skončil loni s druhým nejlepším výsledkem za 20 let. Pomáhá ekonomický růst a vyšší výběr daní

Ochráníme demokracii před falešnými zprávami, prohlásil Macron. Připraví zákon, který umožní soudům trestat šíření lží

Do desetitisíců schránek nechodí předplacené noviny, roznášková firma nemá dostatek lidí

Volkswagen v lednu prodal rekordní množství aut, jejich počet přesáhl půl milionu. Silně rostl v Číně a Německu

reklama