reklama

Hvězdné války se blíží. V restauraci Bellevue se utkají michelinští šéfkuchaři z Itálie a Francie

Byznys menu
  • Restaurace Bellevue oslavila 20 let existence.
  • V podniku, jenž patří k pilířům pražské gastronomie, nyní "čaruje" Marek Šáda.
  • Talentovaný šéfkuchař se proslavil kreativním propojením kuchařské moderny a tradice.
jarvis_5a9fbd8e498e225395ef340b.jpeg Restaurace Bellevue Foto: archiv restaurace Bellevue

Noblesní atmosféra, fantastický výhled na Pražský hrad, bezchybný servis. A k tomu mimořádně hravá a kreativní kuchyně Marka Šády, který během své kariéry prošel několika prestižními podniky, včetně dlouhé a inspirativní práce v New Yorku. To jsou hlavní devízy restaurace Bellevue, jež už dvě dekády patří mezi absolutní pražskou špičku.

Tip:

Milovníky sladkého potěší čokoládová koule plněná zmrzlinou a
mandarinkami ochucenými slavným likérem Grand Marnier.

Sázka na tatarák

Marka Šádu baví experimentovat a využívat nejrůznější inspirace, ať už z ciziny nebo z naší historie, díky čemuž je jeho kuchařské rozpětí velmi široké, od využití sušených jiker botargy až k téměř zapomenutým černým ořechům z kuchařky Rettigové či chuťově osobitému černému česneku. Z předkrmů zaujmou restovaná foie gras s rizotem z červeného zelí i fantastický tatarák, jehož harmonická a šťavnatá chuť dokazuje, do jakých kulinárních výšin je možné posunout tenhle hospodský evergreen.

Z nabídky:

Grilovaný hřbet srnce, oříšková krusta a brusinková omáčka

750 korun

jarvis_5a9fbd8e498e225395ef340f.jpeg

Skrei treska, celer, Comté, lanýže

750 korun

jarvis_5a9fbd8f498e225395ef3413.jpeg

Naší jedničkou se ovšem staly delikátní mušle svatého Jakuba servírované s chuťově výrazným humřím bisquem. Z hlavních jídel potěší prezentace polární tresky, která se smí lovit jen v zimních měsících a šéfkuchař ji servíruje s omáčkou ze sýru Comté a lanýži. Druhým tipem je skvostná křepelka s foie gras doprovázená chuťově výraznou omáčkou albufera.

Francie versus Itálie

A ještě jeden jarní tip. Jako každý rok vypuknou v první polovině dubna v restauraci Bellevue hvězdné války, tedy "souboj" dvou proslulých šéfkuchařů oceněných michelinskou hvězdou, přičemž půjde o klání největších kuchařských velmocí − Francie a Itálie. Barvy země galského kohouta bude hájit Sébastien Sanjou z Provence, který získal svou první michelinskou hvězdu již v 31 letech, italskou gastronomii bude reprezentovat Massimiliano Musso z rodinné restaurace v Piemontu, která se chlubí michelinskou hvězdou již od roku 1997. Hosté restaurace při této bitvě šéfkuchařů ochutnají dvě degustační menu po pěti chodech a pak budou muset uhodnout, co je od kterého šéfkuchaře, a současně jídla oznámkovat, aby se nakonec poznalo, který šéfkuchař gurmety více zaujal. A několik nejlepších pokrmů od obou šéfkuchařů bude následně zařazeno na několik týdnů do stálé nabídky podniku.

Podívejte se, jak v restauraci Bellevue připravují kachní játra s rizotem z čeveného zelí a koriandrem:

Kachní játra s rizotem z čeveného zelí a koriandrem? Neotřelá kombinace podle šéfkuchaře

Šéfkuchař restaurace Bellevue Marek Šáda prozradil, jak na restovaná kachní játra s rizotem z červeného zelí, jablkem a koriandrem. Zkuste si tento neotřelý recept podle našeho videonávodu uvařit i doma.

Rozhovor s šéfkuchařem: Marek Šáda

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo a jak ho připravujete?

Nejraději mám vepřové výpečky, chlupatý knedlík, špenát. A připravuje mi to manželka. A jinak si často dělám aglio olio.

Adresa:

Bellevue

Smetanovo nábřeží 18
Praha 1
www.bellevue­restaurant.cz

Jakou národní kuchyni máte nejraději a proč?

Nemám žádnou oblíbenou, moje oblíbená je zrovna ta, na kterou mám chuť.

Pokud byste měl vyslat jedno tradiční české jídlo na světovou gastronomickou olympiádu, jaké by to bylo?

Asi určitě svíčkovou nebo koprovku, ale ne v podobě, jak ji známe ze špatné hospody. Musel by si ji vzít někdo do parády a pořádně ji po vizuální stránce vyladit.

Libor Budinský
Přeposlat
Diskuse
reklama

Neinvestovat do Amazonu a Googlu byla chyba, řekl miliardář Buffett. Ke kryptoměnám je ale stále kritický

Rozpočet státu skončil loni s druhým nejlepším výsledkem za 20 let. Pomáhá ekonomický růst a vyšší výběr daní

Ochráníme demokracii před falešnými zprávami, prohlásil Macron. Připraví zákon, který umožní soudům trestat šíření lží

Do desetitisíců schránek nechodí předplacené noviny, roznášková firma nemá dostatek lidí

Volkswagen v lednu prodal rekordní množství aut, jejich počet přesáhl půl milionu. Silně rostl v Číně a Německu

reklama