Brněnská restaurace Pavillon je pokračovatelem slavného restaurantu U Kastelána a dlouhodobě patří mezi čtveřici nejlepších podniků moravské metropole. V současné době velí kuchařskému týmu ambiciózní šéfkuchař Ondřej Dulanský, který svým hostům nabízí moderní evropskou kuchyni postavenou na originálních kombinacích sezonních surovin z lokálních zdrojů, přičemž zastává stále oblíbenější pravidlo, že vše, co jde, vzniká přímo v kuchyni, takže si připravuje třeba i vlastní těstoviny a pečivo.

Tip:

Zajímavá jídla se objevují nejen v jídelním lístku, ale také na poledním menu, třeba tradiční pokrmy staročeské kuchyně nebo i velmi populární asijská kuchyně.

Ať vám šneci neutečou

Další zajímavostí je netradiční kompozice jídel, která se snaží vyprávět na každém talíři nějaký malý příběh. Konkrétně třeba šneci jsou servírovaní pod špenátem, což má evokovat scénu z přírody, kdy vylézají zpoza listů. Podobné aranžmá mají výtečná žabí stehýnka servírovaná s brambory pečenými v popelu, jež na talíři připomínají balvany na okraji rybníku, zatímco čínské zelí choi sum má představovat rákosí. Mezi oblíbené suroviny šéfkuchaře patří také zvěřina, na současném menu kraluje skvostný jelení hřbet podávaný s tuřínem, marinovanou barevnou hořčicí a pěnou z černého piva. A potěší také perlička s kořenovou zeleninou, kaštany a vinnou omáčkou.

Z nabídky:
jarvis_5a96b842498e118a642d789c.jpeg

Parfait z foie gras, c?ervena? r?epa, kunquat, shimeji

jarvis_5a96b843498e118a642d78a1.jpeg

Salát z karotek, vinaigrette, sýr Kroupa, quinoa

V létě jako v parku

Milovníky české kuchyně překvapí prvotřídní prezentace vepřového masa z plemene mangalica, které je servírováno s různými druhy kapusty, slaninou a chlupatým knedlíkem. A nesmíme zapomenout ani na dezerty, třeba novinku z červené řepy, mandlí a čokolády. Velkou devízou restaurantu Pavillon je umístění v krásném prostředí parku pod Mahenovým divadlem, zvláště na jaře a v létě, kdy dochází k jedinečnému propojení restaurantu a parku, neboť při dobrém počasí se zasouvají speciální celoprosklené stěny do podlahy a hosté si tak připadají, jako by seděli přímo v parku.

Pestrá kolekce "Moravy"

Brno má moravské vinaře téměř na dohled, proto není divu, že vinná karta Pavillonu je výkladní skříní toho nejlepšího, co na moravských vinicích a ve sklepích vzniká. Kolekce je nebývale pestrá, hosty potěší příjemný ryzlink rýnský ze Sonberku, krásná vína od Nepraše z Pavlova či noblesní tekuté "klenoty" od Jaromíra Galy. Zvláštní pozornost si zaslouží jeden z největších vizionářů z řad moravských vinařů, a sice Jaroslav Springer, jehož vína patří již řadu let k tomu nejlepšímu, co u nás vzniká. Zkuste krásnou hříčku Blanc de Pinot Noir, jeho emotivní oranžádu Orange či některý z jeho živočišných pinotů.

Podívejte se, jak v restauraci Pavillon připravují krupicovou kaši:

Vraťte se do dětství a dejte si krupicovou kaši. Takhle ji připravuje šéfkuchař

Brněnská restaurace Pavillon má ve svém menu krupicovou kaši s malinami a malinovým sorbetem.

Rozhovor s šéfkuchařem: Ondřej Dulanský

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo a jak ho připravujete?

Nemám vyloženě jedno nejoblíbenější jídlo, ale mám velmi rád ryby, třeba pstruha s holandskou omáčkou a vařeným bramborem, kterého připravuji nejraději sous-vide. Odmalička také miluji krupičnou kaši ;).

Adresa:

Restaurant Pavillon

Jezuitská 6
Brno
www.restaurant-­pavillon.cz

Jakou národní kuchyni máte nejraději a proč?

Českou. Všichni ji máme rádi, vyrostli jsme na ní. Asijská, francouzská nebo italská jsou taky super a mám moc rád jejich vlivy. Ale stejně se rád vracím k našim tradicím.

Pokud byste měl vyslat jedno tradiční české jídlo na světovou gastronomickou olympiádu, jaké by to bylo?

Vepřo knedlo zelo.