reklama

Osobní údaje se změní ve střežený poklad

Ekonom - Svět 2018
Čtěte více: právo | osobní údaje | ochrana dat
  • Nová pravidla pro ochranu dat přinesou od května 2018 více práv i byrokracie.
  • Českou ekonomiku budou stát sedm až 10 miliard korun.
jarvis_5a3a43de498e34d8ca95d747.png Nová pravidla pro ochranu dat přinesou od května 2018 více práv i byrokracie. Foto: Vojta Šeda

Pro sběr, zpracování i uchovávání osobních údajů budou platit nová pravidla − jednotná v celé Evropské unii. Pro firmy i státní úřady znamenají kompletní revizi práce s osobními údaji a také nové povinnosti. Například únik dat budou muset nahlásit Úřadu pro ochranu osobních údajů do 72 hodin od chvíle, kdy se o něm dozvěděly. Naopak občané budou z novinek těžit. Přinesou jim nová práva nebo alespoň posílí ta, kterých se doposud mohli domáhat jen soudní cestou.

V první řadě by nově lidé měli přesně vědět, kdo sbírá jejich osobní údaje a co s nimi dělá. Zmizet by tak měly například souhlasy se zpracováním osobních dat skryté v hloubi všeobecných obchodních podmínek. Občané také budou moci příslušného správce dat žádat o bezodkladnou opravu chybných údajů. A pokud pomine důvod pro shromažďování dat, bude je muset firma či instituce ze své databáze smazat. Tak například kontaktní údaje zákazníka si podle nových pravidel může e-shop schovávat kvůli vyřízení objednávky a pak ještě během dvouleté záruční doby. Po jejím uplynutí by je ale měl ze své databáze odstranit.

Exkluzivní obsah pouze pro předplatitele.

Kupte si předplatné webu již za 99 Kč na měsíc.

Úplný obsah Ekonomu a Hospodářských novin • Přihlášení až na 5 zařízeních

Předplatit

Alžběta Vejvodová
Přeposlat
Diskuse

Neinvestovat do Amazonu a Googlu byla chyba, řekl miliardář Buffett. Ke kryptoměnám je ale stále kritický

Rozpočet státu skončil loni s druhým nejlepším výsledkem za 20 let. Pomáhá ekonomický růst a vyšší výběr daní

Ochráníme demokracii před falešnými zprávami, prohlásil Macron. Připraví zákon, který umožní soudům trestat šíření lží

Do desetitisíců schránek nechodí předplacené noviny, roznášková firma nemá dostatek lidí

Volkswagen v lednu prodal rekordní množství aut, jejich počet přesáhl půl milionu. Silně rostl v Číně a Německu

reklama