V Klicperově ulici v centru Chlumce nad Cidlinou kdysi stálo velké řeznictví. V udírnách, prostorách na bourání masa a dalších úsecích výroby pracovalo pro rodinu Procházkových za první republiky až 50 lidí. Maso dodávali i do Prahy.

Tam, kde kdysi vodili na porážku skot, se dnes vaří pivo. Majitelé, kteří budovu získali po roce 1989, se prostory rozhodli na začátku 90. let prodat. V nájmu je tehdy měl Roman Vacek a Světlana Věříšová, kteří tam provozovali hospodu. A rozhodli se objekt na úvěr koupit.

800 hektolitrů

činil loni výstav rodinného mikropivovaru U Vacků.

5 stálých piv

mají Vackovi po celý rok na čepu. Jde o světlou desítku a světlou a polotmavou dvanáctku, vedle nich také dvě svrchně kvašená piva, patnáctku typu IPA a třináctku APA.

5 sezonních piv

To je zhruba počet, který se na čepu vystřídá v závislosti na ročním období. Patří mezi ně pšeničná šestnáctka bockbier, vánoční čtrnáctka či letní pšeničná jedenáctka.

"Dřív jsme měli ve městě 10 let obchod s potravinami, provozovali jsme bar v sokolovně a pořádali zábavy. Ale s příchodem supermarketu jsme pro prostory obchodu našli lepší využití a zábavy si tehdejší majitel sokolovny nakonec chtěl pořádat sám," popisuje Světlana Věříšová. Ač nesezdáni, s Romanem Vackem, po němž je pojmenovaný i dnešní pivovar, jsou nejen obchodní, ale i životní partneři.

Dlouhé roky jejich podnikání stálo na provozování hospody a s ní spojeného penzionu. Na minipivovar došlo až časem. Oba nebyli úplně spokojení s pivem, které do hospody kupovali od velkého pivovaru. "I sami řidiči si občas dělali legraci, že vozí dešťovku," směje se dnes Věříšová.

S partnerem se tak rozhodli zapsat do kurzů vaření piva a objížděli malé pivovary na jihu Čech. K založení toho vlastního je nakonec zviklala až návštěva vísky Mělnické Vtelno. "Viděli jsme, že pivovary fungují i v menších městech, než je to naše. Tak proč by nemohl fungovat i u nás," vzpomíná Věříšová. I Chlumec se svými pěti tisíci obyvateli je pořád více než pětkrát větší než Mělnické Vtelno, kde se k vaření piva inspirovali.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 60 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.