Tip

Vyzkoušejte famózní hruškovici Schieferberg, která pochází z planin nad moselskými vinicemi, je pět let stařená v sudech po víně a její nasládlá, intenzivní chuť je docílena přidáváním hruškových křížal. Tato hruškovice připravovaná v limitované sérii je považovaná za jednu z nejlepších v Německu.

Z nabídky

Nakládané filátko z kokořínského pstruha s cibulovým salátem   119 korun

Houbové kyselo z kokořínských hub      59 korun

Řízek z králičích hřbetů s bramborovou kaší a okurkovým salátem   219 korun

Bažantí prsíčka ve slanině s houbovým rizotem arborio a parmezánem    289 korun

Meruňkový knedlík se strouhaným tvarohem    85 korun

Zkušený restauratér Tomáš Trejbal se živí především jako obchodník s německým vínem a Penzion Kokořín s vyhlášenou restaurací si otevřel víceméně pro radost. Ostatně každou neděli v poledne je ve své restauraci na placu, obsluhuje hosty a doporučuje jim jídla a vína, čím ještě více znásobuje unikátní rodinnou atmosféru tohoto ojedinělého podniku.

 

 

A přestože Kokořín je třicet kilometrů od Prahy, na sobotní večeře či nedělní obědy sem přijíždí pravidelná klientela, která vedle romantické a rodinné atmosféry oceňuje především prvotřídní kuchyni. Zážitek umocňuje i příjemný interiér v jednoduchém rustikálním, nicméně elegantním stylu, neboť bytelné stoly jsou pokryté bílými ubrusy a zdi zdobí obrazy s romantickými akty.

 

Poklady z okolí

Jídelní lístek je každý víkend jiný. Základní suroviny, se kterými kuchař pracuje, se ovšem tolik nemění – na kyselo nakládaní pstruzi pocházejí z nedalekého kokořínského rybníka Štampach, z farmy v sousedních Osinalicích se vozí kuřata, krůty či holoubata a z nedalekých lesů v Hostíně u Mělníka zase zvěřina. A restaurace má dokonce i svého profesionálního houbaře. Z takových pokladů už lze krásně kouzlit, kuchař se navíc často inspiruje kuchyní Grandhotelu Šroubek, který za první republiky představoval jeden z vrcholů české gastronomie a jehož sbírka tisíce receptů patří ke klenotům tuzemské gastronomické literatury. 

 

V létě tu můžete ochutnat lahodné bifteky ze sumčího masa či unikátní rybí škvarky, vyhlášená je také místní konfitovaná kachna, kterou občas vystřídá divoká kachna či tradiční svatomartinské husy, jež se za pouhé dva roky staly již legendou (během listopadového víkendu se zde sní na dvacet domácích hus).

 

Pokud bychom měli vyzdvihnout nějaká signature jídla, na kterých si kuchař zvlášť zakládá, pak to jistě bude domácí svíčková (a to buď s křehkým biohovězím či s kančím masem) a také šťavnaté telecí řízky smažené na sádle. Osobně jsme při naší návštěvě ochutnali famózní bažantí prsíčka ve slaninovém kabátku, doprovázené perfektně zvládnutým houbovým rizotem, či kotletku z iberijského vepříka, která byla krásným důkazem toho, jak skvěle může a má chutnat prémiové vepřové. Ale víceméně zde platí celkem příjemné pravidlo, že ať si dáte cokoliv, budete nadšeni. Včetně snových domácích dezertů, jakými jsou třeba jablka v županu, meruňkové knedlíky či babičkovské jahodovo-rebarborové koláčky.

 

Nahlédněte do spíže šéfkuchaře Martina Balcara:

 

Moselská vína

Majitel restaurace je především obchodník s vínem a tak není divu, že v Penzionu Kokořín najdete řadu výtečných vín, které hned tak někde neseženete. Určitě vyzkoušejte „house wine“ – tedy moselský Ryzlink, který majitel připravuje v Německu a ročně má k dispozici na 15 tisíc litrů tohoto lahodného, lehoučce nasládlého, ale jinak minerálně svěžího a krásně pitelného vína. Pokud chcete ochutnat víno světové třídy, pak můžete sáhnout po víně od Markuse Schneidera, který je považován za jednoho z nejtalentovanějších německých vinařů a třeba jeho červená vína často překonávají slavnější vína italská či francouzská (odborníci dokonce tvrdí, že jeho modrý portugal je nejlepší na světě).

 

A protože Kokořín leží nedaleko Mělníka, v nabídce jsou také místní vína ze Školního statku Mělník, jejichž kvalita šla v posledních letech docela nahoru a například jejich Svatovavřinecké ročníku 2008 bylo ve velké soutěži Víno revue vybráno jako nejlepší „vavřinec“ v celé republice.

 

Privátní a byznys klientela ocení důraz na soukromí i možnost uspořádat zde nejrůznější školení a další akce, při kterých je možné využít zázemí penzionu (s kapacitou 16 míst) s velkou a klidnou zahradou, nechybí zde ani relaxační zóna s bazénem a saunou či krb. Pro běžné hosty je otevřeno od pátku do neděle, během týdne restaurace funguje jen při speciálních akcích.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Martin Balcar

 

EK30 kokorin Hubert ScheidCo by správný šéfkuchař nikdy neudělal?

Nepoužil by závadné nebo prošlé suroviny.

 

Jaká jsou vaše nejoblíbenější jídla?

Mám rád jídla poctivé české kuchyně.

 

Jaká je vaše oblíbená restaurace?

Každá, kde je host vítán a kde se vaří z čerstvých surovin.

Související