Tip

Milovníci sladké tečky na závěr nesmí zapomenout na úchvatný dezert v podobě palačinek plněných mascarpone a doplněných marinovanými pomeranči a citrónovou kůrou. Věřte či ne, je to malá pohádka pro dospělé.

Z menu

Kuřecí velouté s kokosem, teplé briošky z hub shitake  260 korun

Pečené kuřátko na dva způsoby: kuřecí prsa pečená na pánvi a glazírovaná kuřecí stehna, lanýžová omáčka a foie gras     450 korun

Nasi goreng: indonéská smažená rýže, krevety v tempuře, kuřecí satay, smažené vejce a krevetové krekry   550 korun

Moderní evropská kuchyně se silnými asijskými vlivy, tedy jinými slovy pestré a hlavně dokonale vybalancované fusion, které zaujme nejen milovníky Asie, ale všechny náročné hosty. To by mohla být stručná vizitka Ariho Munandara a jeho mezinárodního týmu, který už několik let pracuje v restauraci Zinc, jež je součástí hotelu Hilton Prague Old Town.

 

 

Samozřejmostí jsou sezónní produkty, špičkové suroviny a skvělá práce s rybami a plody moře, díky níž tu na vás čeká řada malých kulinářských klenotů. Milovníci pikantnějších tónů musí ochutnat luxusní polévku tom yam s mořskými plody, kde hustý, lehce pikantní vývar doplňují křehké kousky ryb, mušlí a krevet.

 

Jinou nezapomenutelnou kombinaci nabízejí opečené svatojakubky se smaženými chobotničkami, které jsou podávané s italskou salsou verde a kokosovou omáčkou, takže opět představují harmonickou hru s texturou a chutí, která spojuje evropské tóny s asijskými. Stálicemi na menu je ovšem i pečená kachna se salátem z melounu či kuřecí krém s kokosem doprovázený brioškami z hub shiitake.

 

Indonéská rýže

EK22 73 Zinc Nasi gorengHlavní specialitou a nejoblíbenějším pokrmem podniku je indonéské národní jídlo nasi goreng, což jsou vlastně smažené nudle s masem a zeleninou, které se prodávají v Indonésii na každé ulici a protože neexistuje jeden jednotný recept, pokaždé jsou poněkud odlišné. Od jiných asijských smažených rýžových pokrmů se však odlišují tím, že se do woku přidává hojné množství ‚kecap manis‘ – tedy výrazně sladké sojové omáčky a tím je chuť "nasi goreng" ve srovnání například s čínskou smaženou rýží mnohem silnější a kořeněnější.

 

V Ariho pojetí jsou samozřejmě opět připraveny ze špičkových surovin a nesmírně šťavnatá a lahodná škála chuťových tónů má jakési magické kouzlo, za kterým se sem spousta hostů stále vrací. Srí Lanku zastupuje kuře dušené se šťávou z hořčičných semínek a černého pepře, které doplňuje rýže biryani, a na menu nechybí ani populární thajské krevety připravené na červeném kari a doplněné lilkem, jež si zamilují především ženy. Dobrou volbou je ovšem i steak z tresky s hráškovo mentolovým pyré nebo pomalu upravená hovězí žebírka marinovaná v asijském koření, která se podávají s indickou plackou paratha.

 

K orientálně laděným pokrmům vyzkoušejte „house wine“ Cuvée Zinc, které bylo právě pro tyto účely vytvořeno. Manažer restaurace oslovil několik prestižních vinařů, představil jim zaměření kuchyně Zincu a oni připravili několik vzorků vín, ze kterých personál vybíral. Vítězným vínem je cuvée připravené z veltlínského zeleného a ryzlinku vlašského ve Vinařství Vinohrad, které doprovází místní fusion pokrmy již tři roky. A je to dobrá volba, neboť víno je příjemně šťavnaté a krásně pitelné a skvěle drží krok s pikantní fusion kuchyní.

 

Nahlédněte do spíže šéfkuchaře Ariho Munandara:

Neomezené ochutnávky

Vedle stálého menu, které se zde mění čtyřikrát do roka, mohou hosté využít i speciálně komponovaných večerů během týdne, kdy v Zincu od úterý do čtvrtka probíhá přímo před očima hostů interaktivní kuchařská show s názvem „Kuchařovo nej!“. Každé úterý se připravují nejrůznější speciality z těstovin a nudlí, ve středu jsou prezentovány „chutě Česka“ a čtvrtek patří „asijskému potěšení“.

 

Každý může ochutnat a sníst, co hrdlo ráčí, cena za neomezenou konzumaci činí 595 korun. Další akcí, kterou může využít byznys klientela, jsou „Popracovní tapas“ v místním baru, kde můžete posedět s přáteli či s kolegy nad skleničkou vína či piva a občerstvit se nejrůznějšími druhy tapas (v tomto případě je cena za neomezenou konzumaci nápojů i jídla 440 korun).

 

Byznys klientela ocení nejen ideální polohu v centru města, ale také možnost parkování v podzemí hotelu. Dalšími bonusy jsou rychlá obsluha během oběda, diskrétní atmosféra podniku vhodná pro pracovní večeře a také zajímavý interiér restaurace, který byl navržen renomovaným designérem Davidem Collinsem.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Ari Munandar

Ari MunandarCo by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Dobrý šéfkuchař by se neměl dělat okliku při přípravě pokrmů. Například pokud well done biftek vyžaduje delší pečení, neměl by tuto dobu zkrátit třeba použitím mikrovlnné trouby.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Veškeré pokrmy z asijské kuchyně. Mezi mé nejoblíbenější patří pokrmy s nudlemi a pokrmy stir-fried.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

V této době je mou nejoblíbenější restaurací japonské barbeque Yaku na Petrském náměstí. Styl restaurace a příprava pokrmů je odlišná a inovativní od ostatních restaurací, a zatím originální svého typu v Praze. Upřímně doporučuji.

Související