Tip

Především vlahé letní večery jsou na terase restaurace Cowboys s výhledem na osvětlené památky Malé Strany a Starého Města nezapomenutelné. Když se vezmete na večeři obchodní partnery ze zahraničí, budou jistě nadšeni.

Z menu

Grilované tygří krevety s rajčatovou bruschettou a česnekovým dresinkem   365 korun

Lososové sashimi s horkým sezamovým olejem      275 korun

Cowboys burger s křupavpu slaninou, sýrem čedar a červenou cibulí   365 korun

Striploin steak z černého Anguse (250 gramů)    645 korun

Cowboys upoutá hned na první pohled fantastickou lokací, neboť restaurace stojí hned pod Pražským hradem v horní části Nerudovy ulice a díky tomu nabízí úchvatný výhled na Petřín, malostranské střechy a Staré Město. Druhou obrovskou výhodou je prostorná, z části zastřešená terasa, která umožňuje využít velkorysý prostor víceméně za každého počasí. A třetí, tou nejdůležitější, položkou je precizní přístup zdejších kuchařů, který všem návštěvníkům umožní vychutnat si prvotřídní steaky připravené z různých druhů masa – a to od vyzrálé české svíčkové až po dokonalý steak z amerického černého Anguse.

 

Ideální propečení medium rare

Cowboys samozřejmě není jen o steacích. Mezi předkrmy najdete spoustu krásných chuťových kombinací, výtečný je například cheesecake z kozího sýru s červenou řepou a pomerančovým dresinkem, jehož jemnou a lahodnou chuť ocení především ženy.

 

Zajímavé je ovšem i lososové sashimi přelité horkým sezamovým olejem či grilované tygří krevety s rajčatovou bruschettou. Milovníci burgerů musí ochutnat skutečně královský Cowboys burger s křupavou slaninou a čedarem, který ukazuje, jak může, či jak by měl pravý burger z čerstvého namletého masa vypadat. A už jsme zase u steaků. Jaký tedy vybrat? Záleží jen na vás, zdali máte raději jemnější filet mignon či šťavnatější a tukem prorostlejší kusy masa jako je například rib eye či sirloin.

 

Tuk je totiž nositelem chuti a tak jsou mramorované, prorostlejší steaky vždycky chuťově rafinovanější a zajímavější. Velmi ovšem záleží také na stupni propečení, což je věc, ve které nemá spousta lidí stále jasno a také v mnoha restauracích neumějí steak propéct přesně podle zadání. Doporučujeme vyzkoušet stupeň medium rare, který představuje zřejmě nejlepší prezentací kvalitního masa. Pokud steak necháte propékat více, chuť už nebude tak excelentní.

 

M, L nebo XL

steakAle pokud patříte mezi fajnšmekry, určitě musíte ochutnat zdejší striploin z amerického anguse, který má díky své šťavnaté plné chuti pověst nejlepšího steakového masa na světě. Také tady je doporučená úprava medium rare, ale pokud máte rádi skutečně krvavý steak, nebojte se úpravy rare, neboť angus je právě na tento stupeň přípravy ideální.

 

Steaky v restauraci Cowboys jsou podávané ve třech velikostech a sice jako M (200 gramů), L (250 gramů) a XL (400 gramů). A perfektně vymyšlené jsou také přílohy, které je doplňují, například fantastická grilovaná mrkev v javorovém sirupu, lahodný máslový špenát či grilované žampióny. Pokud si dáte filet mignon, asi nejlepším doprovodem budou gratinované brambory se smetanou, k prorostlému rib eye steaku se zase více hodí pečený brambor. A nesmíme zapomenout ani na omáčky - ochutnejte třeba omáčku z červeného vína či zeleného pepře.

 

 

Evropa, nebo Nový svět?

Bohatá  a dobře poskládaná vinná karta nabízí spoustu krásných a zajímavých vín z nového světa, například Cabernet Sauvignon z Nappa Valley ročníku 2002. Pokud raději chcete něco z Evropy, vyzkoušejte víno od Alejandra Fernandeze ze Španělska, evropského vinaře roku 2009. Jeho nefiltrovaná, 100% Tempranilla jsou opravdu výborná, třeba Dehesa la Granja ročníku 2006.

 

Pokud si nedáte steak a bude chtít zůstat u bílého vína, zkuste rakouské stálice v podobě rýnských ryzlinků či veltlínského zeleného, které se vyznačují příjemnou mineralitou a kořenitostí, takže se skvěle hodí do gastronomie – osvědčenými vinaři jsou třeba Holzapfel a Buchegger. Zajímavým vínem je ovšem také Rulandské šedé od oblíbeného mělnického vinaře Viléma Krause. A pokud byste chtěli zkoušet i tuzemské červené, sáhněte po Pinot Noir z bořetického vinařství Stapleton a Springer.

 

Byznys klientela ocení členité a prostorné interiéry, ve kterých je jak místo na soukromí, tak prostor na pořádání nejrůznějších akcí, od malých mítinků až po celofiremní párty. Zahraniční partnery navíc ohromíte famózním výhledem na Prahu.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Zdeněk Lacman

Zdenek LacmanCo by správný šéfkuchař nikdy neudělal?

Takových věcí je. Ale obecně platí, že každý kuchař i šéfkuchař by se měl chovat a vařit tak, by se mu hosté do restaurace vraceli.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Moje nejoblíbenější jídlo je samozřejmě steak z kvalitního hovězího masa. Jako přílohu mám nejraděj čerstvý zeleninový salát.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Vzhledem k mému pracovnímu vytížení restaurace moc často nenavštěvuji. Ale když mám čas, rád si zajdu s manželkou na dobré sushi.

Související