Tip

Unikátní zážitek nabízí porovnání steaků připravených z českého Čestru, amerického Anguse a argentinského Anguse (3 porce o váze 250 gramů), který je určen pro dvě osoby a vyjde na 1515 korun.

Menu

Tatarák Čestr připravený z vrchního šálu s kapary, cibulí, smetanou, žloutkem a kořením a podávaný s topinkami 168 korun

Zapečení hlemýždi, vaření se zeleninou a posléze zapečení v žampiónech 165 korun

Hovězí krk pomalu dušený na paprice s kysanou smetanou 188 korun

Čtvrtkilový steak grilovaný na dřevěném uhlí 438 korun

Je to však trochu jiné hovězí, než na jaké jsme zvyklí, protože kuchaři z Čestru vaří z dlouho zrajícího masa, které má pochopitelně úplně jinou chuť.

 

Tři druhy úpravy

A co by neměl nikdo vynechat? Z předkrmů je vyhlášený nejen domácí talián, ale také speciální tatarák Čestr, který se nepřipravuje ze svíčkové, ale z hovězího zadního, respektive z vrchního šálu, díky čemuž je krásně šťavnatý.

 

Příjemné zpestření představuje novinka v podobě zapečených šneků v žampiónech, vtipně podávaných na pekáčku (ostatně celá řada jídel se zde servíruje v kastrůlcích, pánvičkách či na prkýnkách a třeba přílohu v podobě výtečné bramborové kaše si sami nabíráte z rendlíku dřevěnou lžící).

 

Z hlavních jídel ochutnejte například žebro na víně, hrudí pečené s majoránkou nebo karabáček v husím sádle. Maso má krásnou, výraznou a plnou chuť, což oceníte hlavně u zdejších steaků. Ideální volbu představuje tříchodové degustační menu, během něhož můžete vyzkoušet hovězí ve třech podobách - syrové (vedle tataráku třeba jako "sashimi"), pečené a grilované. Velký zážitek nabízí také vyzrálý vysoký roštěnec, který se peče v celku na kosti devět hodin při teplotě 90 stupňů. A i když má celý kus pět kilogramů, krájí se z něj pouze 5 porcí, takže musíte mít také trochu štěstí, aby byl právě v nabídce.

 

Pokud máte rádi sladké, dejte si jenom jedno z mas a ochutnejte vyhlášené buchtičky plněné mákem a podávané s rumovou pěnou. Pro milovníky rafinovaných kombinací tu je pak unikátní zmrzlina z černého piva Master se švestkami. Skvostná chuť i kombinace.

 

Týdeník Ekonom nahlédl do zákulisí restaurace Čestr:

Přírodní vína od Autentistů

V Čestru je možná jedna z nejrevolučnějších vinných karet v metropoli. Neboť stejně jako se kuchaři snaží vrátit kredit podceňovanému českému hovězímu, také nabídka vín je postavená především na zajímavých tuzemských vínech, přičemž hlavní důraz je kladen na produkty Autentistů, kteří připravují vína tradičním způsobem našich předků, tedy přírodní cestou bez řízeného kvašení, selektovaných kvasinek a také téměř bez síry.

 

Dalo by se říct, že jde o jakási rukodělná či naturální vína, která jsou díky tomu úplně jiná, než běžná vína velkých výrobců. Duchovním otcem autentistů je Bogdan Trojak, který pro Čestr připravuje nefiltrované Cuvée Čestr, vyrobené hned z pěti odrůd červených vín, a to ze svatovavřineckého, frankovky, modrého portugalu, andré a zweigeltrebe.

 

Přestože většina vinařů ze skupiny Autentistů pochází z okolí Modrých hor a vinařské obce Bořetice, v nabídce Čestru je také další "naturista" ze Slovenska, který se možná stane prvním zahraničním členem Autentistů. Vinařství Strekov 1075 připravuje také přírodní víno a třeba jeho cuvée Corpus či alibernet patří k velmi zajímavým vínům, které krásně doprovodí pečená masa či steaky. Za filtrovanou karafu vody o obsahu 1.5 litru zaplatíte jen 35 korun.

 

Výhodou pro byznys klientelu je v první řadě zajímavá lokalita i dobrá dopravní dostupnost (ať už metrem či autem), potěší také rychlá obsluha. Velký prostor restaurace nabízí ideální prostředí pro větší společnost.

 

Šéfkuchař Vlasta Jiroš Lacina

Vlastimil LacinaCo by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Nikdy by neměl poslat hostovi jídlo, o kterém není přesvědčen, že je perfektní. A měl by také vštěpovat kuchařům, aby vařili tak, že každé jídlo, které připraví, by hrdě naservírovali svým nejdražším.

 

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Takových je spousta. Může to být poctivě uvařená svíčková stejně jako rajčatový salát z rajčat ze zahrady. Obecně mám rád italskou kuchyni. Abych si jídlo užil, je pro mě důležité i prostředí a hlavně společnost.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

Máme tři děti a ty většinou rozhodují, kde budeme jíst. Z toho pohledu je pro mě jasnou volbou Pizza Nuova. Ale není to jen o dětech. Mám rád, když je v restauraci rušno a Nuova mě oslovuje i kvalitou a skladbou jídel. V neposlední řadě tam mají i sommeliéry na vysoké úrovni.

 

Související