Tip:

Určitě nezapomeňte ochutnat některý ze skvostných dezertů, třeba domácí koláč s lesním ovocem a žmolenkou.

Z nabídky:

Králičí roláda s batátovo-celerovým pyré

295 korun

jarvis_5ca49b9e498ec245714adc7b.jpeg

Kůzlečí pečínka na másle se špenátem a bramborovými špalíky

355 korun

jarvis_5ca49b9f498ec245714adc7f.jpeg
Adresa:

Hliněná bašta

Újezdská ulice 619
Průhonice
www.hlinenabasta.cz

Hliněná bašta v Průhonicích je proslulá nejen dokonalou lokací u romantického rybníčku, ale také poctivým kuchařským řemeslem. A přestože každé roční období má své suroviny, jaro je v tomto směru přece jen výjimečné.

Po zvěřině, preferované v zimních měsících, přicházejí na trh chuťově unikátní mléčná jehňata a kůzlata, která jsou ve světě gurmánů považována za jednu z největších delikates. Šéfkuchař Hliněné bašty Hynek Vávra je každoročně zařazuje na své jarní menu a sklízí s nimi obrovský úspěch. Práce s mladým a křehkým masem není složitá: kůzlata vážící kolem tří kilogramů stačí jen upéct při nízké teplotě na másle s trochou soli a bílého pepře. Tak dokonale vynikne jejich jemná a nezaměnitelná chuť. Jako příloha se volí nejčastěji šťouchané brambory s mladým špenátem.

Vedle kůzlat jsou v nabídce Hliněné bašty také mléčná jehňata, která jsou chuťově přece jen o fous výraznější, byť zdaleka ještě nemají ono pověstné jehněčí aroma. Také jehňata peče šéfkuchař na másle, jako příloha poslouží opět špenát a bramborové špalíky. Pokud mléčnému masu neholdujete, stejně je z čeho vybírat. Za ochutnání stojí třeba králičí roláda připravená z vykostěného stehna, které je naplněné fáší z králičího masa a bylinek, připravená sous vide metodou a nakonec opečená na pánvi a podávaná s batátovým pyré.

Hynek Vávra rád připravuje masové rolády, jedním z jeho legendárních pokrmů je telecí pečeně na másle plněná pečenou telecí ledvinou, kterou připravuje podle starého rodinného receptu. Ale hosté milují také jeho svíčkovou slazenou lesním medem a servírovanou s žemlovými knedlíky či kachní prso s višňovou omáčkou a polentou. Tolik česká kuchyně. Hliněná bašta ovšem potěší i milovníky ryb a plodů moře, ze současného menu doporučíme jak chobotnicový salát, tak vynikající grilovanou chobotnici s restovanou zeleninou.

Související