Když se na křižovatce ulic Odborů, Myslíkova a Na Zbořenci člověk rozhlédne kolem, téměř nad každými dveřmi visí štít a vedle stojí tabule s aktuálním menu. Příliš mnoho podniků v jedné čtvrti, natož pak takřka v jedné ulici, bývalo mezi jejich majiteli vždy spíš důvodem k panice. To už dnes ale neplatí. Příkladem mohou být dlouhodobě fungující hipsterské bloky na Letné či v Holešovicích a třeba i market Manifesto na Florenci.

Pozoruhodná mozaika kaváren, bister a restaurací se momentálně tvoří i u Karlova náměstí - konkrétně v ulici Myslíkova, kde dobře zavedené podniky doplňují nově otevřené projekty. Místo dravé konkurence však směřují k mnohem atraktivnější myšlence vzájemné spolupráce a vzniká tak prostor, kterému by se brzy mohlo říkat "Gastro Distrikt Myslíkova". S přehledem tu lze strávit celý den s tím, že návštěvník dvakrát do podniku téhož stylu nevstoupí. A tak se po mozaice tradičních i moderních podniků jdeme trochu porozhlédnout. 

"Nová gastročtvrť tu vzniká vlastně velmi organicky a samovolně, podniky a jejich provozovatelé spolu ale postupem času navázali přátelské kontakty, referují si klienty a snaží se šířit dobrou pověst této lokality," vysvětluje Vítězslav Šustr, provozní manažer místního hotelu Mosaic House, jehož součástí je i restaurace a music bar La Loca. "Naši hosté se neustále ptají, kde se mohou dobře najíst a trávit čas, a my jim samozřejmě dáváme tipy na skvělé podniky v okolí," pokračuje s tím, že vzájemné propojení nejen zdejších gastroprovozoven považuje za skvělý nápad i příležitost, kterou se právě Mosaic House chystá nadále rozvíjet.

"Chceme upozornit na přítomnost různých gastro podniků v této lokalitě a poukázat na rozmanitost jejich nabídky nejen našim hotelovým klientům a milovníkům jídla a pití, ale i lidem, kteří zde bydlí a pracují," specifikuje Šustr záměr hotelu. A protože každý volný i pracovní den se nejlépe začíná s šálkem horké kávy v ruce, nejdřív zamíříme do útulného pekařství a cukrářství Petite France, které tu otevřeli dva nadšenci do tradičního francouzského kulinářství, Jan Ivanco a Filip Nyklíček. 

Nejlepší croissanty v okolí mají v Petite France
Foto: Honza Mudra

První, co hned po pohledu na gigantické croissanty, barevné makronky a další zákusky stoprocentně zaujme, jsou rozverné prodavačky a pekařky, které za podlouhlým pultem kmitají o sto šest. "Jestli chcete něco lehčího ke kávě, určitě vyzkoušejte tuhle jahodovou pěnu," doporučuje obratně jedna z nich zákazníkovi, který při pohledu na vybavenou vitrínu očividně trochu tápe. Objednávka je vyřízená ve vteřině a příjemný je i pohled do sychravé podzimní ulice z vysokých barových židliček.

"Současně nejvíce spolupracujeme právě s Petite France, kam si hoteloví hosté chodí pro čerstvé pečivo," pokračuje Vítězslav Šustr. Protože je ale Mosaic House takzvaný zelený hotel, tedy podnik v konceptu ekologického hotelnictví provozovaný v souladu s ochranou životního prostředí, podporuje rovněž zdravou kuchyni - konkrétně v nedávno otevřeném kamenném bistru Poké Haus, které sídlí hned za rohem. 

Havajské bowls se dostaly do kurzu.
Foto: Honza Mudra

Původem havajské misky s rýží, luštěninami, zeleninou, ovocem, řasou wakame, syrovou rybou či tofu před časem uchvátily Prahu a pop-up stánek Poké Haus byl přes léto také oblíbenou destinací právě v gastro marketu Manifesto. Obsluha v kamenném bistru je sice o poznání zmatenější než v sousední pekárně, když hostům vysvětluje, jak si mají vlastní misku namixovat, nakonec ale všechno dobře dopadne. My volíme lehčí vegetariánskou variantu - místo syrového lososa nebo tuňáka vybereme tofu a rýži nahradíme salátem. I když je Poké Haus spíš take-away bistro a jídlo tu servírují jen do papírových obalů, k posezení mohou hosté využít barový pult u okna. 

Vegetariánská varianta s tofu místo ryby.
Foto: Honza Mudra

I když současný trend zdravých obědů, superpotravin a odpovědnosti k planetě Zemi je jednoznačně dominantní, v žádném pořádném gastro distriktu by z principu nemělo chybět místo, kde si člověk může trochu "zahřešit", ať už k tomu má jakýkoliv důvod. Jen o pár desítek metrů blíž k Vltavě k tomuto účelu už pár let slouží britské bistro Ryby & Chips, kde smaženou rybu s hranolkami servírují tradičně do novinového papíru a nakonec zakápnou octem. Denní menu je samozřejmě v angličtině a nechybí na něm domácí majonéza ani vydatná anglická snídaně vypadající jako zaručený lék na kocovinu. 

Když si chce člověk zahřešit nebo zahnat kocovinu - pomůže fish and chips.
Foto: Honza Mudra
Zbývá vám ještě 50 % článku

Co se dočtete dál

  • Kde si dát v Myslíkově dobré poobědové prosecco?
  • Kam na skvělé thajské a vietnamské jídlo?
  • Jakým heslem se řídí restaurace La Loca, kam se vyplatí vyrazit i na party?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se