reklama

Focaccia. Pečivo, které Italové jedí namočené v prvním ranním cappuccinu

Moje specialita
Čtěte více: Moje speciality | jídlo | restaurace | tipy
  • Jednoduché italské pečivo se vyrábí z těsta podobného pizze.
  • Pro minimum použitých ingrediencí se mu přezdívá také chléb chudých.
jarvis_59d61788498e27acc0c178c1.jpeg Focaccia Foto: Lukáš Bíba

První zmínky o tomto druhu chleba nalezneme už v druhém století před naším letopočtem ve starověkém Římě. Jeho rodným regionem je oblast Ligurie s hlavním městem Janovem. Místní "focaccia alla genovese" je tenká pouze jeden až dva centimetry, upečená na povrchu dozlatova a posypaná rozmarýnem a krystalky soli.

Její velkou výhodou je, že si ji můžete dopřát jak samotnou, tak jako přílohu k salátům či k rybám. Italové ji často jedí namočenou v prvním ranním cappuccinu. Na jihu a jihovýchodě Apeninského poloostrova se nejčastěji dělá takzvaná focaccia barese. Ta se připravuje ve více variantách, z nichž nejzajímavější je ta z plátků brambor. Severozápad země se zase může pochlubit sladkou variantou, známou jako focaccia dolce.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé.

Děkujeme za vaši přízeň.

Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá.
Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Předplatit

Lucie Víchová
Přeposlat
Diskuse

Rusko zasahuje do záležitostí cizích států, Čína krade duševní vlastnictví. Trump představil novou bezpečnostní strategii USA

Jednodušší daně nebo větší důraz na Evropu. Babiš v programovém prohlášení vychází vstříc ostatním stranám a doufá v toleranci

Znečištění vzduchu v pražských tunelech mnohonásobně překračuje limity. Nejhůře je na tom Strahovský tunel

Merkelová se setkala s příbuznými obětí teroristického útoku v Berlíně. Slíbila, že se vše vyšetří, řekl Čech, kterému útočník zabil ženu

Chyby při sčítání hlasů dotlačily vnitro k lepší organizaci voleb. Lístky budou jednostranné, komisím se zvýší odměny

reklama