reklama

Focaccia. Pečivo, které Italové jedí namočené v prvním ranním cappuccinu

Moje specialita
Čtěte více: Moje speciality | jídlo | restaurace | tipy
  • Jednoduché italské pečivo se vyrábí z těsta podobného pizze.
  • Pro minimum použitých ingrediencí se mu přezdívá také chléb chudých.
jarvis_59d61788498e27acc0c178c1.jpeg Focaccia Foto: Lukáš Bíba

První zmínky o tomto druhu chleba nalezneme už v druhém století před naším letopočtem ve starověkém Římě. Jeho rodným regionem je oblast Ligurie s hlavním městem Janovem. Místní "focaccia alla genovese" je tenká pouze jeden až dva centimetry, upečená na povrchu dozlatova a posypaná rozmarýnem a krystalky soli.

Její velkou výhodou je, že si ji můžete dopřát jak samotnou, tak jako přílohu k salátům či k rybám. Italové ji často jedí namočenou v prvním ranním cappuccinu. Na jihu a jihovýchodě Apeninského poloostrova se nejčastěji dělá takzvaná focaccia barese. Ta se připravuje ve více variantách, z nichž nejzajímavější je ta z plátků brambor. Severozápad země se zase může pochlubit sladkou variantou, známou jako focaccia dolce.

K přípravě těsta je třeba jen pár základních ingrediencí: droždí, špetka cukru a soli, voda a mouka. Do jeho povrchu se před pečením udělají prsty důlky − právě tak vznikne typický vzhled focaccii. "Pro lepší stravitelnost do těsta nepřidáváme žádný olivový olej, pouze jím pomažeme jeho povrch. Je pak křupavé a lehké," říká Petr Dlouhý, šéfkuchař italské restaurace Alforno na Petrském náměstí v Praze.

K přípravě focaccii v tomto podniku používají dvakrát mletou mouku značky Polselli. Pizzu, focacciu a další speciality tu připravuje rodilý Ital Antonio Barba, který recepty ze své domoviny stále zdokonaluje. "Je to opravdu alchymie. Způsob zadělávání těsta mění Antonio i podle ročního období, okolní teplota těsto ovlivňuje," podotýká Petr Dlouhý.

Chléb se peče jen tři minuty a musí se s ním otáčet, aby se v peci, rozpálené i na 400 stupňů Celsia, propekl rovnoměrně. V nabídce mají v Alfornu aktuálně čtyři druhy focaccii: klasickou s rozmarýnem, solí a česnekem, dále s rajčaty a oregánem, s cuketou a sýrem Grana Padano a také s ricottou a sušenými rajčaty.

Lucie Víchová
Přeposlat
Diskuse
reklama

Z pražských sídlišť by se mohly stát vyloučené lokality. Vzor pro uzdravování panelových ghett ukazuje Nizozemsko

Šokuje mě, když vidím lidi pracující ve fabrikách za 16 tisíc. Pro mnohé se toho od socialismu moc nezměnilo, říká Zaorálek

Koruna je tam, kde byla před intervencemi. Posilování ale může zarazit úspěch Okamury a komunistů

Vlk z Wall Street míří do Česka. Dravý byznysmen bude v Praze radit podnikatelům, jak dosáhnout větších obratů

Větší rozdíl mezi mzdami mužů a žen je v rámci EU už jen v Estonsku, ukázala nová studie

reklama