reklama

Zápisky protivného hosta: Pivnice na poděbradské kolonádě a konopné pivo pod šumavskými kopci

Gourmetguru
Čtěte více: jídlo | Gourmetguru | restaurace | pivovar | pivo
  • Poděbradský Náš Hostinec si vzal část inspirace z pražských Lokálů. Co na něj říká Gourmetguru?
  • A jaké je pivo s vůní konopí pod turisty oblíbenými šumavskými vrcholy?
Náš Hostinec Náš Hostinec Foto: Archiv restaurace

Lokál po poděbradsku

Náš Hostinec v PoděbradechNáš Hostinec otevřel přímo uprostřed lázeňské kolonády v Poděbradech už na konci března. Gourmetguru mu začal věnovat pozornost, když se mu doneslo, že se "hospoda s jídelnou" stylizuje do podoby pražských Lokálů. A ještě že si předem rezervoval místo, protože v sobotním podvečeru by se jinak těžko usadil. 

První paralela s pivnicemi Ambiente na sebe nenechala dlouho čekat, když obsluha spolu s čepovanou tankovou plzní donesla i záznamový arch s předtištěnými půllitry a třetinkami, kam se zaškrtává vypitý Náš Hostinec v Poděbradechpočet. Náš Hostinec slibuje poctivou českou klasiku v podobě hotovek i minutkových specialit, Gourmetguru proto otestoval buřty pečené na černém pivu, pečená vepřová žebra s česnekovým dipem a smažený sýr, který je právě v Lokálech vyhlášený. V Poděbradech vyjde s vařenými bramborami na 143 korun – tatarka je domácí, brambory čerstvé, máslem maštěné a doplněné o zelný salátek.

Za restaurací stojí podnikatel Tomáš Vrba, stejně jako za sousedními podniky Café Oliver či La Mamma Cucina. Stejnému majiteli patří také známý poděbradský Charles Bar, kam se o víkendu sjíždějí lidé z celého okolí.

Pivo s vůní konopí

V šumavském městečku Volary pod turisty oblíbenými vrcholy Bobík a Boubín navštívil Gourmetguru restauraci s minipivovarem, o jehož konopném pivu hodně slyšel. Restaurace Městského hotelu Bobík stojí přímo na náměstí naproti nově zrekonstruovanému kostelu a pod podlahou skrývá konopné lázně. Jak se volarské pivo vaří, mohou hosté pozorovat rovnou od svých stolů, minipivovar stojí přímo v lokále. 

Ve volarském městském pivovaru vaří tři druhy piv – světlou jedenáctku, polotmavou dvanáctku s konopným extraktem a tmavou třináctku.Gourmetguru vypátral, že pivo se ve Volarech vaří čtyři roky. Místní sládek, bývalý policista Vladimír Bajčík, pravidelně připravuje tři druhy - světlou jedenáctku, polotmavou dvanáctku s konopným extraktem a tmavou třináctku. Přímo ve volarském pivovaru ho učil plzeňský sládek, pivo se tu tedy vaří na plzeňský způsob. "Pět tanků je ale málo, jeden tank zabere černé pivo, další občasné speciály, jako třeba belgické," vysvětluje Bajčík, že by uvítal rozšíření minipivovaru.

Sládek přitom pálí také vlastní slivovici, již do restaurace dodává, a Gourmetguru potvrzuje, že má říz. Na pár panáků je ostatně volarský podnik jako dělaný. Jeho šéf dřív pracoval v restauracích a hotelích v Praze i Českých Budějovicích, hostům nabízí řadu vybraných lahví včetně například vyhlášených guatemalských rumů Diplomático a Zacapa.

gourmetguru
Přeposlat
Diskuse
reklama

Spojuje průzkumy a sázkařské kurzy. ČSSD slábne, stoupá SPD a piráti. Babiš asi nesestaví vládu sám, říká

Banky ve třetím čtvrtletí zpřísnily podmínky úvěrů na bydlení, i tak ve zbytku roku čekají zvýšení poptávky

Nastala nová éra astronomie. Vědci poprvé pozorovali zdroj gravitačních vln v místě, kde splynuly neutronové hvězdy

Česká měna je už téměř na úrovni jako před intervencemi. Na konci příštího roku může euro stát 25 korun, odhadují analytici

Narcos a další seriály Netflixu přilákaly za čtvrt roku 5 milionů uživatelů. Tržby vzrostly meziročně o třetinu

reklama