reklama

Jak připravit dobrý burger? V denním menu improvizujeme se sezonními surovinami, říká majitel Peter’s Burger Pubu

ego!
Čtěte více: Moje speciality | jídlo | restaurace | tipy
  • Ačkoliv si mnozí myslí, že vznikl v USA, původ má zřejmě v Německu.
  • Na jeho názvu a dnešní podobě ovšem mají Američané podíl zcela zásadní.
jarvis_59b12eb1498e2987da84d99e.jpeg Petr Chaloupka, majitel Peter’s Burger Pubu v pražském Karlíně Foto: Matej Slávik

Německé město Hamburk bylo ve druhé polovině 19. století startovním místem mnoha vystěhovalců na jejich cestě za novým životem za oceá­nem, z tamního přístavu se však nejspíš do Ameriky dostal i takzvaný hamburský steak. V Novém světě mu pak začali říkat zkráceně hamburger a posléze jen burger. O tom, kdo z Američanů udělal první opravdový burger, tedy plátek grilovaného mletého masa vložený do housky, se ovšem dodnes vedou spory.

Jedna pověst praví, že v roce 1885 ho vytvořili bratři Charles a Frank Menchesovi ve městě Hamburg ve státě New York. Tato verze nahrává spíše faktu, že jídlo vzniklo až v USA. Nicméně původní hamburský steak byl v celém Německu standardním jídlem pro nižší třídu už dlouho předtím. Ví se také, že na sklonku 80. let 19. století prodával jistý Fletcher Davis v Texasu obložené chleby, které se vzhledem zas tak nelišily od hamburgerů, jak je známe dnes.

Nynější podobu fastfoodového krále má ale patrně na svědomí Oscar Bilby z oklahomského města Tulsa. Ten prý dostal v roce 1891 nápad podávat plátek masa v rozkrojené housce. První psaná zmínka o hamburgeru je však přesto o dva roky starší − pochází z novin ve městě Walla Walla ve státě Washington, kde 5. ledna 1889 vyšel seznam tradičních amerických jídel.

jarvis_59b12eb1498e2987da84d9a2.jpeg
Na dobrý burger je důležité mít kvalitní maso a samozřejmě i dobrý gril, aby se maso nepřepalovalo.
Foto: Matej Slávik

Existuje nespočet variací burgeru, a jak podotýká Petr Chaloupka, majitel Peter's Burger Pubu v pražském Karlíně, jeho příprava může být vždy tak trochu improvizací. "Na dobrý burger je důležité mít kvalitní maso, to naše má 20procentní tučnost. Základem je také dobrý gril, my grilujeme na litinovém tálu. Ten by neměl mít víc než 180 °C, aby se maso nepřepalovalo," podotýká.

V Peter's Burger Pubu mají vždy i jeden burger dne, jehož název a složení vznikají improvizovaně podle sezonní nabídky. Například Postrach, jejž jsme měli možnost ochutnat, připravují z květové špičky z jalovičky, hořčicové majonézy, uzeného sýra, grilované zeleniny a špenátových listů, podává se ve tmavé šrotové bulce. Jako příloha vedou v restauraci klasické domácí hranolky. "Nejoblíbenějším burgerem je v současné době Tripple Cheese. Docela dost si lidé dávají i Donald the Boss s dvojitou porcí masa," uzavírá Chaloupka.

Lucie Víchová
Přeposlat
Diskuse
reklama

Ázerbájdžánské dělostřelectvo se chlubí českými houfnicemi. Ministerstvo netuší, jak se do země i přes embargo dostaly

Textilka Pegas Nonwovens změní majitele, investorovi R2G Rohan budou patřit čtyři pětiny jejích akcií

Volební deník Petra Honzejka: Triumf Babiše, nástup pirátů, konec Kalouska? Pomalu. Průzkumy jsou proroctví s ručením omezeným

Zemřela herečka Květa Fialová. Představitelce filmové Tornádo Lou bylo 88 let

Zisk společnosti Philip Morris ČR vzrostl o čtvrtinu na 1,6 miliardy. Podpořilo ho zvýšení cen i růst trhu cigaret

reklama