Biopotraviny v Česku kupuje často desetina lidí, zřídka po nich v obchodech sáhne 43 procent lidí. Sedm z deseti Čechů se o ně nezajímá. Pokud lidé v Česku potraviny produkované na farmách kupují, činí tak zejména kvůli tomu, že nejsou chemicky ošetřeny. Na prvním místě červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění tento důvod uvedly dvě pětiny respondentů.

Zhruba třetina lidí v průzkumu uvedla, že se o biopotraviny zajímá. Větší zájem je patrný u žen než u mužů, největší zájem mají lidé ve věku mezi 30 a 44 lety. Nejméně se o tento druh potravin zajímají lidé se špatnou životní úrovní.

V obchodech po potravinách s označením bio často sáhne jeden z deseti lidí, zřídka jim však dává přednost. Žádný z respondentů neuvedl, že by je kupoval vždy. Nikdy si je nekoupí 42 procent lidí.

Nejčastějším důvodem, proč si lidé biopotraviny pořídí, je zdraví. Nejvíce lidé zmiňují to, že produkty nejsou chemicky ošetřeny. Pro 15 procent dotázaných je hlavním důvodem nákupu snaha žít zdravě a pro devět procent kvalita a záruka dobrých podmínek života zvířat. Pro pět procent lidí je nejdůležitější to, že biopotraviny lépe chutnají.

Podle údajů ministerstva zemědělství vzrostla spotřeba biopotravin v Česku předloni meziročně o 11,4 procenta. Lidé za ně utratili 2,25 miliardy korun. Průměrně tak šlo o 213 korun na osobu, což byla nejvyšší hodnota od roku 2008. Podle Ústavu zemědělské ekonomiky a informací je podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů v Česku 0,81 procenta.