reklama

Zápisky protivného hosta: Hotel Kristian pod Boubínem nabízí poctivou šumavskou gastronomii

Gourmetguru
Čtěte více: Gourmetguru | jídlo | restaurace | Šumava
  • Ve vesnici Kubova Huť mezi šumavskými kopci Gourmetguru objevil nový ambiciózní podnik.
  • Hotel s restaurací Kristian pozvedá gastronomickou pověst místa, kde se kříží několik turistických i cyklistických tras.
Zabijačkový guláš a rump steak v restauraci Hotelu Kristian na Šumavě. Zabijačkový guláš a rump steak v restauraci Hotelu Kristian na Šumavě. Foto: gourmetguru

V šumavské vesničce Kubova Huť, kde přímo pod horou Boubín stojí nejvýše položená železniční stanice v Čechách, najdete několik restaurací. Jejich majitelé se střídají a málokterá z nich má otevřeno denně, Gourmetguru proto s potěšením zaznamenal, že se tu začátkem května otevřel zrekonstruovaný hotel s restaurací Kristian. Stojí jen pár metrů od východiště turistických i cyklistických cest do okolní přírody.

V přízemí hotelu se Gourmetguru usadil do dřevem obložené restaurace a poté, co se pokochal výhledem na Boubín skrz prosklenou stěnu, nahlédl do kuchyně, která je otevřená. Pár stolů zabrala skupina německých turistů, o kus dál seděli cyklisti. Svého jídelního lístku se hned dočkal i Gourmetguru. Nabízená jídla byla převážně masová – objevila se mezi nimi čtvrtka pečené kachny, uzená roštěná, steak z hovězí svíčkové nebo daňčí medailonky. Nechyběly ale ani zeleninové saláty.

Zabijačkový guláš v restauraci Hotelu Kristian.Gourmetguru si z nabídky vybral zabijačkový guláš. Poctivý pokrm korunovalo velké množství nahrubo nakrájené cibule a k zakousnutí dostal Gourmetguru čtyři křupavé topinky na bylinkovém oleji. K tomu si objednal polotmavý ležák Klostermann ze strakonického pivovaru.

Když mu trochu slehlo, vyzkoušel ještě rumpsteak s omáčkou z červených fazolí a kukuřice. Jako přílohu k němu dostal opečený brambor. Plátky masa si nechal Gourmetguru středně propéct a šťavnaté maso z hovězí květové špičky se jen rozplývalo. Brambory měly tmavou kůrku a dobře propečený střed, fazolová omáčka přidala lehkou pikantnost.

Spokojený Gourmetguru se vyptával také na novinky a plány, které majitel s restaurací má. Dozvěděl se, že jídelní lístek by se měl měnit podle ročních období a měl by být šumavský. Kuchař, který sem přišel z nedalekého městečka, plánuje také sezonní novinky. Na podzim například chystá kančí hody.

Interiér Hotelu Kristian v Kubově Huti."Co vás přivedlo k tomu, že jste otevřeli novou restauraci na místě podniku, který za moc nestál?" ptal se Gourmetguru majitelů, manželského páru Kloseových. Dozvěděl se, že právě špatná gastronomická pověst předchozího Hotelu Kuba byla důvodem, proč se rozhodli v uvolněném prostoru vybudovat novou restauraci.

Rekonstrukce podniku neustále probíhá, týká se ale už spíš hotelových prostor – chystá se otevření bazénu a v zimě by provozovatelé rádi spustili saunu. V plánu je posunutí parkoviště a vytvoření venkovního prostoru pro děti. "Pozemky tu naštěstí jsou," dodává majitelka a Gourmetguru se těší, že Kubovu Huť zase někdy na šumavském výletě navštíví.

gourmetguru
Přeposlat
Diskuse
reklama
comments powered by Disqus

Uprchlíky přijměte do měsíce, nebo vás pošleme k soudu. Brusel dal Česku ultimátum

Ekonomice se daří nad očekávání dobře, letošní růst bude rychlejší, než se předpokládalo. Podpoří ho hlavně spotřeba domácností a export

Evropská komise dala Polsku měsíc na nápravu reformy soudnictví. Jinak zemi hrozí odejmutí hlasovacích práv

Británie od roku 2040 zakáže prodej benzinových a naftových motorů. Opatření se budou týkat i hybridů

Liglass, který získal obří zakázku v Kyrgyzstánu, nekomunikuje s tamními novináři. Místo tiskové konference jen zveřejnil video

reklama