reklama

Chuťovka z Marche: Připravte si plněné, obalené a smažené italské olivy

ego!
Čtěte více: jídlo | recept
  • Jsou velké jako křepelčí vejce, mají jemnou pikantní chuť, masitou dužinu a Italové si s nimi umí vyhrát.
  • Olive di Ascolana - plněné, obalené a smažené.
  • Tuhle dobrotu milovali už Rossini či Puccini.
jarvis_59675a51498eda17e5a5e6f7.jpeg Olive di Ascolana: Plněné olivy z Ascoly Foto: Pavel Vítek

Je to zvláštní region. Položený prakticky ve středu italské "boty", právě proto se o něm často mluví jako o skutečném srdci Itálie. Název Marche získal podle hranice (La Marca), území totiž tvořilo předěl mezi římským a papežským majetkem. A ačkoliv leží na stejné rovnoběžce jako Toskánsko, ještě nedávno žilo ve stínu slavného souseda. Ale to se nyní mění.

Malebně zvlněná krajina podél azurového Jaderského moře totiž láká turisty stále víc. A hlavně ty mlsné, kteří si rádi užijí výborná a poctivá místní jídla a také báječná vína od slavného bílého Verdicchia přes plná a zároveň svěží rosé až po krásná červená, založená zejména na odrůdě Montepulciano či Sangiovese.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé.

Děkujeme za vaši přízeň.

Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá.
Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Předplatit

Radana Vítková
Přeposlat
Diskuse

Živě: Merkelová se stane počtvrté kancléřkou. Německu bude nejspíše vládnout v koalici se Zelenými a FDP

Komentář Teodora Marjanoviče: Na tváři Merkelové zůstal úsměv

Zemřel herec Jan Tříska. Podlehl zranění po pádu z Karlova mostu

Tomio Okamura žije se svými voliči v jiném světě. Starší bratr Hayato se ho snaží v kampani narušit

Volební deník Petra Honzejka, díl první: Supertrable superdebaty ČT a příslovečná lidovecká stálost

reklama