reklama

Nejlepší kuchaři, které neznáte: Nemám rád hlášku, že určitý host je VIP, říká Pavel Býček z Alcronu

ego!
  • Jsou mladí a talentovaní.
  • Svou práci dělají s elánem a nadšením, mají smysl pro humor.
  • A především skvěle vaří.
jarvis_5953c1b7498e9b936c9de798.jpeg Pavel Býček Foto: Matej Slávik

Našeho experimentu se zúčastnilo 15 kuchařských es a jejich úkol byl jasný: prozradit trojici jmen současných gastronomických talentů do 35 let. Z rozmanité škály věku, stylu i oblasti působení vzešlo sedm více či méně známých jmen. Na mladé kuchaře jsme "zaútočili" s otázkami, které možná nečekali.

Kdybyste se nestal kuchařem, čím byste byl?

To je docela zapeklitá otázka. Nikdy jsem nad tím pořádně nepřemýšlel, neměl jsem ani klasické klučičí sny, kdy všichni chtěli být popeláři, hasiči nebo kosmonauti. Já jsem chtěl prostě vždycky vařit. Ale pokud bych měl opravdu dělat něco jiného, šel bych asi do armády. Hodně mě baví sport, ale vzhledem k absenci jakéhokoli talentu bych se tím asi neuživil.

Které jídlo ve školní jídelně jste nesnášel a které naopak miloval?

Je několik jídel, která jsem jako malý neměl rád a pak se je naučil jíst, třeba špenát a vařené hovězí. Nenávist ke krupicové kaši se mě drží doteď, dělá se mi špatně, jen ji vidím. Měl jsem naopak rád tehdejší "boloňské špagety" alias kečupovou omáčku se salámem, ale především omáčky. Koprovka je dodnes mé nejoblíbenější jídlo, a nikdo ji neudělá lépe než moje máma.

Máte nějakou oblíbenou kuchařku?

Modernist Cuisine od Nathana Myhrlvolda a On Food and Cooking od Harrola McGee. Líbí se mi na nich, že jsou propracované do hloubky a víc než o receptech jsou o pohledu na to, co probíhá během vaření a proč. Pak mám moc rád staré české kuchařky, baví mě, když recepty začínají slovy "Zatop v kamnech". Jsou poctivé a současně pracují se spoustou dobrých surovin.

Chtěl jste se už někdy na kuchařinu "vykašlat"?

Každý člověk, i když dělá něco seberaději, se občas dostane do momentu krize. Ale každou krizi lze překonat. Kde je vůle, je i cesta.

Existuje jídlo nebo surovina, na které si zatím netroufáte?

Každá nová surovina je výzva. Nedávno jsme třeba vařili páva, připravoval ho můj kamarád na závěrečné zkoušky ve škole. Sehnal si páva, zařídil porážku, veterinu a podobně a přišel za námi do kuchyně. Museli jsme si nějak poradit.

Jaký je váš nejoblíbenější kuchařský nástroj?

◼ 27 let
◼ Zástupce šéfkuchaře v restauraci Alcron
◼ Doporučili: Mirek Kalina, Roman Paulus a Jiří Štift

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé.

Děkujeme za vaši přízeň.

Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá.
Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Předplatit

Barbora Pěničková
Přeposlat
Diskuse

Středoškoláci se budou učit, co firmy opravdu potřebují. Změna výuky se dotkne téměř každého druhého

Za internet z USA mohou Češi zaplatit jako za nové auto. Matky českých operátorů si přitom často účtují mnohem méně

Sílící koruně navzdory. Export míří k čtyřbilionovému rekordu, na euro už přechází i malé firmy

Čeští poslanci ve službách Kremlu. Vzniká hnutí odporu kolem Bendy, děsí se, kam až Moskva uvidí

Mugabe zatím odmítl rezignovat. Po jeho konci by ale Zimbabwe mohl vést tyran zvaný Krokodýl

reklama