reklama

Nejlepší kuchaři, které neznáte: Hmyz na talíři není můj šálek kávy, říká Marek Šáda z Bellevue a Mlýnce

ego!
  • Jsou mladí a talentovaní.
  • Svou práci dělají s elánem a nadšením, mají smysl pro humor.
  • A především skvěle vaří.
jarvis_5953c030498e5f1ec096be4e.jpeg Marek Šáda Foto: Matej Slávik

Našeho experimentu se zúčastnilo 15 kuchařských es a jejich úkol byl jasný: prozradit trojici jmen současných gastronomických talentů do 35 let. Z rozmanité škály věku, stylu i oblasti působení  vzešlo sedm více či méně známých jmen. Na mladé kuchaře jsme "zaútočili" s otázkami, které možná nečekali.

Kdybyste se nestal kuchařem, čím byste byl?

Když jsem byl ještě kluk, měl jsem rád řidiče autobusů.

Které jídlo ve školní jídelně jste nesnášel a které naopak miloval?

Na nic vyloženě hrozného si nepamatuji.

Máte nějakou oblíbenou kuchařku?

Nejsem sběratel knížek a zastávám názor, že vše potřebné se dá najít na internetu. Koupil jsem si jen severskou kuchařku Fäviken od Magnuse Nilssona.

Existuje jídlo nebo surovina, na které si zatím netroufáte?

Vše se musí zkusit.

Jaký je váš nejoblíbenější kuchařský nástroj?

Jednoznačně ostrý nůž.

A co podle vás do kuchyně vůbec nepatří, a přesto tam je?

◼ 34 let
◼ Šéfkuchař restaurací Bellevue a Mlýnec
◼ Doporučili: Marek Fichtner, Roman Dolejš

Alkohol, drogy a špatná nálada.

Chtěl jste se už někdy na kuchařinu "vykašlat"?

Když přijde stres nebo se zrovna nedaří, je dobré si vzít chvíli volno nebo prostě změnit práci. Ale zatím se nevyskytlo nic natolik vážného, abych chtěl seknout s celým kuchařským řemeslem.

Jak podle vás vypadá gastronomický hřích?

V tomto ohledu jsem liberální. Ať si každý vaří a jí, co mu chutná.

Co si nejraději dáváte k snídani?

Jogurt, koláče, buchty. A někdy bohužel nic.

Řídíte se v kuchyni nějakým mottem?

Rychlejší a silnější vyhrává.

Co si myslíte o hmyzu na talíři?

Tohle vůbec není můj šálek kávy.

Jaké jídlo se vám naposledy nepovedlo?

Neřekl bych, že nepovedlo. Když s jídlem nejsem spokojen, prostě ho předělám.

Máte nějaký pracovní zlozvyk, nemoc z povolání?

Možná mi jen občas ulítne nějaké sprosté slovo…

Proč je podle vás málo šéfkuchařek?

Největším důvodem bude asi velká míra stresu. Moc šéfkuchařek neznám, ale teď je hodně slyšet o Janě Bilíkové.

Jaký jste šéfkuchař?

Na to musí odpovědět můj kuchařský tým a ostatní kolegové.

Máte tetování?

Zatím jen jedno na lýtku.

Barbora Pěničková
Přeposlat
Diskuse
reklama
comments powered by Disqus

Uprchlíky přijměte do měsíce, nebo vás pošleme k soudu. Brusel dal Česku ultimátum

Ekonomice se daří nad očekávání dobře, letošní růst bude rychlejší, než se předpokládalo. Podpoří ho hlavně spotřeba domácností a export

Evropská komise dala Polsku měsíc na nápravu reformy soudnictví. Jinak zemi hrozí odejmutí hlasovacích práv

Británie od roku 2040 zakáže prodej benzinových a naftových motorů. Opatření se budou týkat i hybridů

Liglass, který získal obří zakázku v Kyrgyzstánu, nekomunikuje s tamními novináři. Místo tiskové konference jen zveřejnil video

reklama