Nezapírám, že inspirací titulku byla báječná povídka Iana Fleminga, v níž kromě agenta 007 vystupuje vzácná rybička, která se vyskytuje pouze kdesi u afrických břehů. Napadl mě krátce poté, co jsem si nalil první doušek kompozice, za níž stojí dvě ikony svého oboru: Richard Paterson, master blender whisky u White & Mackay, a Antonio Flores, master sherrymaker u firmy Gonzalez Byass.

Po léta jejich obchodní vztah představoval "jednosměrnou ulici"; z Jerezu do Skotska mířily butts, pětisetlitrové sudy, v nichž se rodilo sherry, aby poskytly prostor pro zrání whisky. Před nějakými deseti lety se pánové dohodli na stejně pozoruhodném jako originálním experimentu a zavedli "obousměrný provoz".

Richard smíchal na 30 různých sladových a obilných whisky, jež měly za sebou pět až osm let vývoje v sudu, a uložil je k dalšímu tříletému zrání v sudech po sherry oloroso. V závěru této etapy odeslal produkt Antoniovi, který ho 12 měsíců držel v sudech po sherry vyrobeném z odrůdy Pedro Jimenez. To je extrémně sladké a je to právě nasládlost, jež dominuje Nomadu označenému jako "outland whisky". Je to výraz nápaditý a věcně oprávněný a zároveň uvádějící do světa zcela novou subkategorii obilných destilátů.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se