reklama

Programovala jsem odmala, říká zakladatelka TeskaLabs. V řízení firmy napůl s exmanželem vidí výhody

Pracovní oběd
  • Vladimíra Tesková dokáže IT řešení uplatnit i v mezilidských vztazích.
  • Dokládá to mimo jiné úspěšný start-up TeskaLabs zabývající se zabezpečením pro aplikace a internet věcí, jehož je spoluzakladatelkou.
  • Poobědvala s námi v thajské restauraci Kiindi.
jarvis_58ca7fbd498e5bf8448653e1.jpeg Vladimíra Tesková, spoluzakladatelka a provozní ředitelka firmy TeskaLabs Foto: HN - Libor Fojtík

Kdybych nevěděla, že je Vladimíra Tesková z Jablonce, tipovala bych nějaké španělské město. Mohou za to její tmavé vlnité vlasy, černě orámované hnědé oči a především temperament, s nímž gestikuluje a hovoří na vyšším rychlostním stupni. Přesto po pár minutách rozhovoru vyloučím možnost, že by byla spoluzakladatelka firmy TeskaLabs impulzivním typem člověka.

Její mysl pracuje spíš jako analytická jednotka s rychlým vyhodnocováním. "Jsem provozní ředitelka společnosti a dělám všechno pro to, aby věci fungovaly. Ale když se nějaký problém vyskytne, přepnu na jakýsi pohotovostní mód, ve kterém funguji skoro až autisticky. A nedám pokoj, dokud se to nevyřeší," říká o sobě.

Zmíněnou společnost založila Tesková před necelými třemi lety s bývalým manželem Alešem Teskou. Poskytuje zabezpečení pro mobilní aplikace a internet věcí.

"Představte si, že jste vyvinula úspěšnou aplikaci, kterou si stáhne deset tisíc lidí. No jo, ale co když ji začnou všichni najednou používat? V té chvíli nastupujeme my, zajistíme, aby byla data absolutně zabezpečena a aby to běželo přesně tak, jak chcete. Mezi produkty, které pomáháme zajišťovat, patří třeba aplikace eKasa pro elektronickou evidenci tržeb. V tuhle chvíli jsou k ní připojeny desítky tisíc zařízení," uvede příklad moje společnice a kývne směrem k pokladně v restauraci, ačkoliv samozřejmě nevíme, pomocí které aplikace zrovna tady, v thajském podniku Kiindi v Michelské ulici v Praze, EET řeší.

Pracovní oběd se spoluzakladatelkou a provozní ředitelkou firmy TeskaLabs Vladimírou Teskovou

"Chodím sem hlavně na pracovní obědy. Jsem vegetariánka a jejich menu je k takovým hostům vstřícné," říká IT specialistka, když si objednává pálivou restovanou rýži s curry pastou a směsí zeleniny. "Ostré mám ráda, ale musela jsem se k němu projíst, abych mohla ocenit druhy pálivosti. Někdy udeří hned, někdy má pomalejší nástup."

Restaurace KiinDi

◼ Podnik se prezentuje jako moderní thajská kuchyně a této pověsti se snaží celkem úspěšně dostát. Ceny jsou přijatelné, nejspíš i proto, aby sem neváhali zajít lidé z administrativní budovy BB centra, v jejímž přízemí restaurace sídlí.

◼ Obsluha je milá, ale ve špičce poněkud přetížená. Může se stát, že budete muset svoji objednávku personálu připomenout stejně jako my domácí thajský ledový čaj, což je mimochodem velmi povzbuzující nápoj.

Nechám se těmi slovy unést. Ačkoliv v mém případě stačí jemně posypat jídlo pálivou paprikou, abych měla slzy v očích, volím pokrm označený dvěma papričkami z poledního menu. Zaujme mě máslová omáčka se skořicí a bazalkou, kterou má být polité hovězí maso s lilkem.

Než ji mladík v černém stejnokroji donese, obhlížím stoly a lavice ve světle hnědých a oranžových odstínech. "Asijský" charakter dodávají interiéru papírové lampionové lustry. Jedinou vadou na kráse jsou dlouhé záclony podél stěn ze zatmaveného skla − kombinace, která mě nemilosrdně vrací do socialistického "luxusu" hotelů na sklonku 80. let.

 

Ve vojenském táboře

Tehdy chodila Vladimíra Tesková na základní školu, a protože její maminka pracovala v IT, měli doma počítač. "Myslím, že to byla 286. Opravdové dělo," usmívá se, ale hned dodá, že díky němu považovala programování za přirozenou věc už od dětství.

Někde tam započala cesta k vlastní firmě, která má teď za sebou raketovou inkubační fázi. Prožila ji mimo jiné v Techstars v Londýně, jednom z největších akcelerátorů na světě. Český podnik byl mezi jedenácti společnostmi, které uspěly v konkurenci tisícovky dalších start-upů.

"Techstars byl jako vojenský výcvikový tábor. Pracovali jsme 10−12 hodin denně, každý den jsme měli až deset schůzek s řediteli firem, kterým jsme nabízeli náš produkt a dostávali jsme od nich zpětnou vazbu," vzpomíná Tesková na tři měsíce prožité vloni na jaře v britské metropoli. "Hrozně moc nám to dalo, a když program skončil, nechtělo se nám Londýn opustit."

Jenže tomu, aby si tam malá česká firma otevřela kancelář, bránily astronomické nájmy a pak také to, že pro případné zájemce neměla dostatečný kredit. "Přece jenom nás neznali a báli se svěřit nám něco tak citlivého, jako jsou firemní data. Potřebovali jsme strategického partnera, někoho, kdo by se za nás zaručil. Rozhodli jsme se jít rovnou za jedním z největších a oslovili jsme Cisco."

Techstars byl jako vojenský výcvikový tábor. Každý den jsme měli až deset schůzek s řediteli firem, jimž jsme nabízeli náš produkt.

Plán do puntíku vyšel a nadnárodní korporace v rámci svého akceleračního programu nabídla české firmě nejen partnerství, ale i kanceláře. Pro TeskaLabs to byl třetí strategický úspěch. Oba hlavní protagonisty tím ovšem uvrhl do kočovného života, kdy co dva týdny pendlují mezi Prahou a Londýnem.

Neodpustím si otázku, jak jim to ve firmě − coby bývalému manželskému páru − klape. "Výborně. Má to jednu obrovskou výhodu. Vzájemně se dokonale známe a věříme si. Na náš vztah jsme uplatnili operační přístup. Když se jedna jeho součástka ukázala jako vadná − naše soukromí −, rozhodli jsme se ji vypustit. Zbytek může fungovat dál a byla by škoda ho celý zahodit," dopovídá bez rozpaků Vladimíra Tesková.

Zrovna dojídá pálivou rýži se zeleninou a pochvaluje si, že brokolice a řapíkatý celer jsou udělané opravdu na "křehký" způsob. Ani mě omáčka nezklamala. V jemně nasládlé chuti je výrazně cítit skořice a ostrost štípne na jazyku až na závěr každého sousta. Chuťové pohárky nicméně ještě zklidníme chladným crème brûlée, který je v nabídce dne za velmi příznivou cenu.

Tereza Hromádková
Přeposlat
Diskuse
reklama
comments powered by Disqus
reklama

Čeští vývojáři lobbují u státu za lepší podmínky. Hry se mohou stát vývozním artiklem jako auta, říká Bělobrádek

Co prosazují na Šumavě ekologové, je úchylka a masochismus, říká největší šumavský hoteliér Talián

Růžová kola přechází z aktivity nadšenců v byznys. Bicykly zdražují a přicházejí o duši

Česku vyhovují změny, kterými má projít Evropská unie. Premiér Sobotka je na summitu v Římě podpoří

České podnikatelské baroko: Paláce s výklenky, věžemi a mansardovými střechami i domy jako ze stavebnice

X
Nemáte-li registraci, pokračujte zde
Nepamatuji si heslo
Potřebujete poradit?
Volejte:233 071 197
e-mail: predplatne@economia.cz