Tomáš Jízdný si restauraci Pizza Nuova vedle pražského obchodního domu Kotva vybral hlavně proto, že to má minutu chůze z protějšího nákupního centra. Právě v Palladiu totiž mívá se společníkem Ondřejem Kaniou pracovní schůzky, na něž si v poslední době zvou především kandidáty na učitelská místa na střední škole American Academy in Prague, kterou chtějí od září spustit. Zatímco Kania, mediální tvář jejich společné firmy J&K Consulting, působí jako suverén a vizionář, Jízdný je větší introvert, byť velmi vstřícného vystupování.

"Jídla tady připravují přímo ze surovin dovezených z Itálie," pochvaluje si podnik Pizza Nuova. "V Brně nic podobného nemáme a Američanům, s nimiž tu jednáme, italská kuchyně chutná taky. Českou na ně zkoušet nechceme," poznamenává mladý podnikatel, jenž se svým někdejším spolužákem z brněnské základky Kaniou vloni vyvolal nemalou vzdělávací senzaci.

Mladí Brňané bez vysokoškolského vzdělání (navíc Kania měl na střední škole čtyřky a maturoval až v USA) koupili pražské EKO gymnázium a zřídili v něm vlastní střední školu, na níž ohlásili výuku v "americkém" stylu. Se svým projektem nazvaným Pražské humanitní gymnázium (školné 35 tisíc) se ale nespokojili a od nového školního roku má ještě fungovat nově otevřená American Academy (školné za první rok 160 tisíc, další o 80 tisíc víc), tedy americká "high school" uprostřed pražských Nuslí.

Vzniká ve spolupráci se střední školou Lyndon Institute ve Vermontu. Nedávno přijali amerického ředitele, ke studiu se prý zatím přihlásilo 40 studentů. K tomu mají Jízdný s Kaniou ještě agenturu, která posílá studenty z Česka, Slovenska a Maďarska na internátní střední školy do USA a Kanady, kde studium stojí od půl milionu korun výš.

Pracovní oběd se spolumajitelem společnosti J & K Consulting Tomášem Jízdným

Pizza Nuova

◼ Restaurace s logem sítě Ambiente nabízí výběr z klasického menu i konzumaci "degustuj, co zmůžeš".

◼ Za pevnou cenu na osobu lze po neomezenou dobu ochutnávat italské salámy a předkrmy (298 Kč), neapolskou pizzu a těstoviny (325) nebo k tomu předchozímu ještě přidat pochutiny z "antipasta bufetu" (485).

◼ Po 18. hodině a o víkendech je cena o 20 procent vyšší. Dáte­-li si po degustaci tiramisu, tak jako Tomáš Jízdný, či jiný dezert, platíte zvlášť.

◼ Na stole máte kolečko, jehož zelená strana s nápisem "Mangiare" (jíst) nabádá číšníky, aby nosili a nosili, červený rub s upozorněním "Basta" není třeba překládat.

Tomáš Jízdný se zakusuje do trojúhelníčku Pizzy Capricciosy, který mu přistál na talíři jako první, a je v očekávání dalších malých porcí v rámci "degustace". Kromě výběru z jídelního lístku si můžete v Pizza Nuova totiž zvolit variantu, při níž kmitající číšníci roznášejí slané italské koláče a těstoviny různých druhů a vy si je poroučíte dle libosti.

Jízdný má prý nejradši gnocchi s houbami. Ty přišly až v samotném závěru a brněnský rodák z nich měl opravdu radost. Ale i to ostatní chutnalo docela italsky. Alespoň podle spolumajitele J&K Consulting. "V Itálii jsem lepší jídlo nejedl, ale je pravda, že moc restaurací jsem tam nenavštívil," usmívá se Jízdný.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se