Minulý týden jsme na našich sociálních sítích vyhlásili anketu, ve které jsme se čtenářů ptali, kde si pochutnají na nejlepších nachos. Z odpovědí, které nám přišly, jsme vybrali dvě favorizované restaurace. Jsou jimi pražské podniky Las Adelitas a La Casa Blů.

Ačkoli nachos zatím nepatří mezi nejpopulárnější pochoutky Čechů, své fanoušky si tyto tradiční mexické lupínky najdou. Vyplývá to například z nabídek fastfoodových řetězců, které nachos čas od času zařadí do limitované nabídky. Těžko je však můžeme považovat za autentické.

Ty pravé vzejdou pochopitelně jen z rukou mexických kuchařských mistrů. Každý z nich je připravuje po svém, jejich základem je ale vždy kukuřičná tortilla rozkrájená na malé trojúhelníky a následně osmažená v oleji.

Las Adelitas

Tradiční mexický podnik Las Adelitas sestává ze tří restaurací situovaných v centru Prahy.

Založili jej rodilí Mexičané, kteří dbají na autenticitu pokrmů a nápojů.

Za doprovodu hudby zde můžete kromě nachos ochutnat i další mexické speciality: tacos, burritos nebo quesadillas.

 

Nejlepší nachos podle našich čtenářů připravují již zmíněné restaurace  Las Adelitas a La Casa Blů. První z nich je tradiční mexická restaurace v centru Prahy, kde pokrm dokonce ozvláštňují velmi specifickou surovinou. "Nachos můžete jíst téměř se vším, na co si vzpomenete. My děláme i nachos s nopales, což jsou restované plátky kaktusu," uvedl manažer restaurace v Americké ulici Rolando Garduño.

Dalším čtenářským favoritem je La Casa Blů s dodatkem "… tvoje španělská vesnice", kterou najdete v ulici Kozí a která nabízí kromě lokální mexické kuchyně pokrmy z celé Latinské Ameriky. "Mexická kuchyně začíná být v Praze velmi populární," pochvaluje si jeden ze zakladatelů restaurace Pepe Brito. Ten konkurenční restauraci v Americké navštívil hned několikrát.

La Casa Blů

Podnik založený již roku 1996 bývá nazýván oázou.

Potkávají se zde různé kultury, jazyky i myšlenky.

Proběhlo zde například natáčení kultovního snímku Samotáři.

"Lidé ale příliš neexperimentují, volí raději obecně známá jídla. Nejčastěji připravujeme právě nachos, ačkoli sám znám chutnější mexické pokrmy," dodává Brito.

Naši čtenáři v anketě nejvíce oceňují přívětivou atmosféru s nádechem Mexika a skvělou obsluhu, což zpravidla vystihuje oba uvedené podniky: super autentická atmosféra, dobrá chuť; pravé Mexiko. Na pravé nachos samozřejmě nenarazíte pouze v Praze, chutné salsy, skvělou obsluhu a příjemné ceny vyzdvihuje čtenář například na restauraci Los Capolitos ve Frýdku-Místku.

Zdá se, že mexická kuchyně pomalu, ale jistě dohání své italské a francouzské kolegy. Pikantní charakter pokrmů se doporučuje zjemnit například tradiční mexickou limonádou, pivem či jiným místním nápojem.

Zapojte se do naší další ankety na téma Vaření a alkohol. Jsme zvědaví na Vaše odpovědi.