Proč ředkvičky "prlí?" ptávají se děcka na Valašsku, když přijdou do zvídavého věku a snaží se přijít na to, jak svět funguje. Prlení se u slovenských hranic říká takové té příjemné štiplavosti, brnivému pocitu, který bulvičky s červenou slupkou a bílým vnitřkem způsobují na jazyku.

Prlení mají v ředkvičkách na svědomí hořčičné silice a oleje, jež obsahuje jejich dužnina. Samotným ředkvičkám prospívají, neboť je chrání před škůdci, plísněmi a bakteriemi. Podobně však fungují i v lidském těle - brání tomu, aby se na sliznicích množily nežádoucí organismy.

Tak udržují pořádek zejména v zažívacím traktu. Zároveň příznivě působí při nemocech dýchacích cest, neboť silice dezinfikují ústa a nosohltan.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se