reklama

Vědci z Akademie věd objasnili jednu z příčin Alzheimerovy choroby. Zjistili, jak fungují její molekuly

  • Alzheimerova choroba je nevyléčitelná, vědci z Akademie věd ČR ale zjistili, na jakém principu fungují její molekuly.
  • Soustředili se na objasnění funkce takzvaných lipidových molekul.
  • Uznávaný vědec německého původu Martin Hof působí v Praze již řadu let. Jeho tým tvoří Portugalka, Turek a Čech.
Alzheimerova choroba je nevyléčitelná. Ve světě jí trpí kolem 44 milionů lidí – Ilustrační foto. Alzheimerova choroba je nevyléčitelná. Ve světě jí trpí kolem 44 milionů lidí – Ilustrační foto. Foto: HN – Martin Svozílek

Mezinárodní tým vědců, kteří působí v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského v Akademii věd ČR, objasnil jednu z příčin Alzheimerovy choroby. Pomocí moderní mikroskopické metody, kterou pro výzkum vyvinul, zjistil, na jakém principu fungují molekuly této zákeřné nemoci. Objev může do budoucna pomoci lépe pochopit, jak nemoc funguje, a přispět k vývoji nové léčby, řekl vedoucí vědeckého týmu, fyzikální chemik Martin Hof.

Alzheimerova choroba je nevyléčitelná. Jde o nejzákeřnější formu demence. Počet pacientů stále roste. Ve světě jí trpí kolem 44 milionů lidí. Vědci se soustředili na objasnění funkce takzvaných lipidových molekul. "Alzheimerova nemoc je komplikovaný proces. Ještě nikdo neví, jak přesně funguje," konstatoval Hof.

Uznávaný vědec německého původu Hof působí v Praze již řadu let, jak sám říká, cítí se být Němcem i Čechem zároveň. Rozmanitost národností prosazuje i při práci. Jeho tým, který tvoří Portugalka, Turek a Čech, navázal na již známý poznatek, že Alzheimerovu chorobu způsobuje shlukování čili agregace peptidů v mozku, kvůli kterým se mozková hmota poškozuje. (Peptidy jsou organické sloučeniny složené z aminokyselin, lipidy jsou tuky).

Buněčné membrány neuronu se proti tomuto shlukování peptidů podle Hofa přirozeně brání. "My díky našemu výzkumu ale nyní víme, že se brání pomocí cukrových lipidů," řekl.

HNDomácí na Twitteru

Domácí rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

S přibývajícím věkem u člověka dochází k poklesu počtu těchto cukrových lipidů, což může Alzheimerovu chorobu rozvinout. "Když se podíváme na mozek pacienta, který zemřel na Alzheimera, a pacienta, který zemřel na něco jiného, je vidět, že Alzheimer má méně procent cukrových lipidů," vysvětlil výsledek výzkumu.

Díky lepšímu experimentálnímu výzkumu, než byl doposud, ukázal Hofův tým, že cukrové lipidy dokážou nebezpečné shlukování peptidů zastavit. "Jednu cestu, která je spojena s Alzheimerovou nemocí, tak můžeme trošku zpomalit," tvrdí o výzkumu portugalská členka týmu Mariana Amarová. Hofův tým musí výsledky ještě prokázat na vzorcích pacientů, které dostane z Experimentální neurobiologie Národního ústavu duševního zdraví. Naději pro dobrý výsledek má ale podle něj velkou.

ČTK, bbb
Přeposlat
Diskuse
reklama

Ochranu osobních údajů musí nově zajistit i firmy se sídlem mimo EU. Žalob za zneužití dat bude přibývat, shodují se odborníci

V prezidentské volbě se střetnou i různé zájmy z byznysu. V kampani nechybějí velká jména, nejvíce jich přitáhl Drahoš

Díky CIA byl zmařen atentát na katedrálu v Petrohradu. Putin následně poděkoval Trumpovi za pomoc

Jistě, pane premiére: Měli jsme stisknout "jaderný knoflík" a EET úplně zrušit, říká pět soudců Ústavního soudu

KSČM se nehodlá vzdát nominace předlistopadového policisty Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS

reklama