Po čtyřech letech intenzivního vědeckého výzkumu je jasno. Český kapr musí tři až čtyři roky vyrůstat v českém rybníce, jeho maso má mít specifickou vůni i chuť, nesmí být rozbředlé a musí obsahovat velké množství zdravých nenasycených mastných kyselin.

Kritéria vytyčil výzkum vědců z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, který si nechalo zpracovat ministerstvo zemědělství a který právě finišuje. Z výsledků unikátní studie přitom vyplývá, že z konkurence evropských kaprů vychází ten český nejlépe.

"České ryby dopadly po všech stránkách lépe. Mají mnohem víc zdravých kyselin a jsou ve všech kritériích kvalitnější,“ říká vedoucí projektu František Vácha z Jihočeské univerzity.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se