reklama

Jsem stále na startu, říká olympionik David Svoboda. S moderním pětibojem má velké plány

  • Moderní pětiboj Davidu Svobodovi přinesl olympijské zlato.
  • Profesionální kariéru nyní pověsil na hřebík, ale se "svým" sportem má ještě velké plány.
jarvis_5a2954a8498e0896a08f3893.jpeg Moderní pětibojař David Svoboda Foto: Michaela Danelová

Láska k italským pokrmům i atmosféře Starého Města pražského přivedla pětibojaře Davida Svobodu k pátečnímu obědu do podniku Aldente trattoria e vineria − útulné restaurace na rohu Vězeňské ulice, kde se právě chýlí ke konci sezona lanýžů. "Ty jsem zatím neměl možnost ochutnat," svěřuje se, když se mu snažím přiblížit kouzlo ceněné kulinářské pochoutky, kterou člověk buď miluje, nebo se jí obloukem vyhýbá.

"Tak to asi nastal čas ji vyzkoušet," nechá se nakonec přemluvit. "Rád si doplním gastronomické vzdělání." A tak si nakonec objednáváme celé degustační menu: telecí plátky s lanýžovým máslem, těstoviny agnolotti s lanýžovým pecorinem, risotto s bílými lanýži a hovězí rump steak s lanýžovým pyré. To všechno ještě ozdobí čerstvě nastrouhané plátky hub.

Pracovní oběd s moderním pětibojařem Davidem Svobodou
Aldente trattoria e vineria

Kdyby teplota za okny neskotačila okolo nuly, člověk by řekl, že usedá ke stolku v tratorii v některé z italských uliček. Každý den se tu připravují domácí těstoviny ze semolinové mouky, hraje tradiční italská hudba a ve vzduchu voní bylinky i čerstvě strouhané lanýže z Piemontu. Kromě komornějšího vstupního patra je součástí Aldente také prostorné, avšak neméně útulné sklepení s vlastní vinotékou.

V tu chvíli se bývalému reprezentantovi v moderním pětiboji musím pochlubit, že mám za sebou aktivní ráno nastartované kruhovým tréninkem. "Tu časnou energii vám závidím, já strašně nerad vstávám. Ale život mě donutil to vždycky nějak přežít," směje se.

Vždycky to bude sport

"Nezní pro vás to spojení 'bývalý vrcholový sportovec' divně?" ptám se opatrně, protože 32letý David Svoboda svou reprezentační kariéru pověsil na hřebík teprve koncem září, pro některé jeho fanoušky možná předčasně. "Vůbec ne, naopak je to skvělé. Vtip je právě v tom, že jsem nechtěl skončit vyčerpaný a na pokraji sil. Vždycky jsem obdivoval sportovce, kteří se uměli rozloučit v tom nejlepším," vysvětluje.

K pětiboji, tedy kombinaci střelby, šermu, jezdectví, plavání a přespolního běhu, prý došel racionální cestou − víceboje se mu vždycky líbily. Když si v šestnácti letech vybíral konkrétní sport, ohlížel se také na to, zda je součástí programu olympijských her. "V té době jsme měli také v pětiboji skvělé výsledky," vysvětluje. Do této skupiny se později zařadil i sám David Svoboda, který kromě medailí z evropských i světových mistrovství a pohárů získal i zlato na londýnských hrách v roce 2012.

Ve chvíli, kdy se před námi objeví předkrm, lanýžem korunované telecí plátky, mi mladý muž v černém svetru přibližuje životní cestu, kterou si vybral už jako kluk. "Vždycky to bude sport, akorát v trochu jiné podobě… Tak konečně poznávám lanýže. A jsou opravdu dobré," pochvaluje si svou malou gastronomickou premiéru.

Návštěva restaurace je pro mě příležitost ochutnat i něco jiného než tuňáka, lososa, rýži a těstoviny, které si stále dokola připravuji.

Striktně kontrolovaný jídelníček prý nikdy neměl, v jeho zájmu ale samozřejmě bylo jíst jednoduše, chutně a výživně. "Vaření nepatří mezi moje záliby, takže jsem si vytvořil přibližně pět jídel, která si připravuji stále dokola. Návštěva restaurace tak pro mě představuje příležitost ochutnat něco jiného kromě tuňáka, lososa, rýže a těstovin."

jarvis_5a2954a8498e0896a08f3897.jpeg
Foto: Michaela Danelová

Bořič sportovních mýtů

David Svoboda v současné době studuje trenérství na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Ostatně trenérství je nyní také jeho zásadní profesní náplní, protože působí hned ve čtyřech klubech, kde trénuje děti od 10 do 15 let. "Ze začátku jsem si moc nevěřil na holky, protože mají trochu jinou povahu a odlišný přístup k tréninkům. Ale zdá se, že si snad nějak poradím."

Když se pouštíme do hlavních jídel, která jsme pojali způsobem sdíleného ochutnávání, David Svoboda přiznává, že pouze role trenéra by mu za chvíli asi nestačila. "Rád vyvrátím mýtus, že po ukončení závodní kariéry existuje jen jedna možnost a tou je právě trenérství." Příležitostí je prý nekonečno, akorát nesmí chybět odvaha pustit se do nových projektů.

Vlastní reprezentaci proto nyní vymění za věci, které ho vždycky zajímaly, ale často na ně chyběl prostor − marketing a reklamu, studium a funkcionářské povinnosti. Je totiž nově členem výkonného výboru Českého svazu moderního pětiboje a zároveň předsedou komise sportovců v rámci výboru olympijského.

jarvis_5a2954a8498e0896a08f389b.jpeg
Foto: Michaela Danelová

Cílem číslo jedna a zároveň obrovskou výzvou je ale plán zorganizovat v Praze pořádný pětibojařský závod, který by moderní pětiboj dostal více do povědomí veřejnosti. "Třeba v Maďarsku je to skoro národní sport, jinak je to ale záležitost elit a moc lidí se o něj nezajímá. Jsem však přesvědčený, že moderní pětiboj má velký potenciál, jen ho dosud nikdo pořádně neuchopil. Jsem teprve na startu, ale rád bych to dotáhl do konce." Přál by si tak vytvořit tradici s kulturním přesahem. Termín konání prozatím odhaduje na léto 2019.

Barbora Pěničková
Přeposlat
Diskuse
reklama

Babišova vláda má šanci na život. Dojednané hlasy ve sněmovně zatím nemá, ale podpora ČSSD je stále pravděpodobnější

Concorde byl citlivý a bylo nutné myslet napřed, říká jediný Čech, který jej pilotoval. K novým nadzvukovým projektům je spíš skeptický

Vláda bez důvěry se nemusí omezovat, může zvyšovat platy i měnit náměstky. Právníci přesto nabádají ke zdrženlivosti

Sloupek Martina Malého: Prodám zachovalou břitvu, téměř nepoužívaná, zn. Occam

Oktany a bajty Luboše Kreče: Česko, země chytrým vozům zaslíbená

reklama