reklama

Risotto s duší flamenca: Připravte si paellu s čerstvými surovinami z moře i země

ego!
Čtěte více: recept | jídlo | Španělsko
  • Obří pánev, na níž se dusí rýže s masem, zeleninou, plody moře, ovoněná šafránem.
  • Paella je symbolem Španělska.
  • Ale není jedna jako druhá - může být námořnická, černá nebo klasická.
jarvis_598c5c2e498e27acf73ab34c.jpeg Paella mixta Foto: Pavel Vítek

Když dáte Italovi rýži, aby uvařil, vystřihne pravděpodobně s pomocí pár dalších ingrediencí risotto. Když požádáte o totéž Španěla, můžete si být skoro jisti, že vám na stole přistane paella. Co mají ty dva pokrmy společného? Základ obou je rýže, která se restuje a dusí spolu s dalšími přísadami. A obě národní speciality se už dávno zařadily mezi pilíře mezinárodní kuchyně.

Rychlá bašta mnoha tváří

Jen si všimněte, že paellu většinou nabízejí v restauracích rovnou pro dva. Pro jednoho se prostě nevaří. Naopak, čím víc strávníků, tím víc se šetří čas i práce. Vezme se jen větší pánev a znásobí se přísady. Právě rychlost a efektivita v zasycení více lidí stojí u kolébky tohoto tradičního španělského pokrmu.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé.

Děkujeme za vaši přízeň.

Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá.
Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Předplatit

Radana Vítková
Přeposlat
Diskuse

Šokuje mě, když vidím lidi pracující ve fabrikách za 16 tisíc. Pro mnohé se toho od socialismu moc nezměnilo, říká Zaorálek

Koruna je tam, kde byla před intervencemi. Posilování ale může zarazit úspěch Okamury a komunistů

Vlk z Wall Street míří do Česka. Dravý byznysmen bude v Praze radit podnikatelům, jak dosáhnout větších obratů

Vejce rychle podražují, do Vánoc může jedno stát přes pět korun. Chybí nosnice, tvrdí drůbežáři

Český obraz Evropské unie utvářejí především Zeman, Babiš a Klaus, ukázal průzkum. Na evropský projekt mají podobný názor

reklama