reklama

Risotto s duší flamenca: Připravte si paellu s čerstvými surovinami z moře i země

ego!
Čtěte více: recept | jídlo | Španělsko
  • Obří pánev, na níž se dusí rýže s masem, zeleninou, plody moře, ovoněná šafránem.
  • Paella je symbolem Španělska.
  • Ale není jedna jako druhá - může být námořnická, černá nebo klasická.
jarvis_598c5c2e498e27acf73ab34c.jpeg Paella mixta Foto: Pavel Vítek

Když dáte Italovi rýži, aby uvařil, vystřihne pravděpodobně s pomocí pár dalších ingrediencí risotto. Když požádáte o totéž Španěla, můžete si být skoro jisti, že vám na stole přistane paella. Co mají ty dva pokrmy společného? Základ obou je rýže, která se restuje a dusí spolu s dalšími přísadami. A obě národní speciality se už dávno zařadily mezi pilíře mezinárodní kuchyně.

Rychlá bašta mnoha tváří

Jen si všimněte, že paellu většinou nabízejí v restauracích rovnou pro dva. Pro jednoho se prostě nevaří. Naopak, čím víc strávníků, tím víc se šetří čas i práce. Vezme se jen větší pánev a znásobí se přísady. Právě rychlost a efektivita v zasycení více lidí stojí u kolébky tohoto tradičního španělského pokrmu.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé.

Děkujeme za vaši přízeň.

Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá.
Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Předplatit

Radana Vítková
Přeposlat
Diskuse

Concord byl citlivý a bylo nutné myslet napřed, říká jediný Čech, který jej pilotoval. K novým nadzvukovým projektům je skeptický

Firmy hýří optimismem. Lidé nejsou, zaměstnavatelé přesto chtějí nabírat jako nikdy v historii

Ve Velké Chuchli se začíná přepřahat. Rodina developera Radovana Vítka patrně ovládne firmu, která v Praze organizuje dostihy

Jsem eurofederalista, ale šéf německé SPD Schulz mě nepotěšil. Uškodil myšlence evropské federace jako nikdo jiný, řekl Zeman

V Rakousku explodoval plynový terminál, výbuch zabil jednoho člověka. Itálie se chystá na stav nouze, cena plynu stoupá

reklama