reklama

Zápisky protivného hosta: "Škvarková" pomazánka bez sádla boduje na pražské Letné

Gourmetguru
  • Sádlo a škvarky patří k tradičním položkám české gastronomie.
  • Tak trochu jinou českou kuchyni připravuje nově otevřená restaurace Waipawa Letná, která stojí na čistě veganských principech.
Veganská restaurace Waipawa Letná funguje od 24. července 2017. Veganská restaurace Waipawa Letná funguje od 24. července 2017. Foto: Archiv Waipawa Letná

Sádlo a škvarky jsou v české gastronomii stálicí. A právě škvarková pomazánka se stala hitem číslo jedna v nabídce zbrusu nové restaurace Waipawa Letná. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby ovšem podnik nevyhlásil bojkot živočišných surovin a neřídil se heslem "vege jede".

Dva dlouholetí kamarádi Daniel Dlouhý a Ladislav Muk nejsou na pražské gastronomické scéně žádnými nováčky. Před čtyřmi lety začali jezdit s dodávkou na letní festivaly, kde jim scházela nabídka bezmasých jídel. "Po dvou letech se nám naskytla příležitost otevřít si kamenné bistro v Kodaňské ulici ve Vršovicích. Zároveň jsme si uvědomili, že je třeba se posunout o krok dál a změnit vegetariánské bistro na veganské," řekl Gourmetguruovi Daniel Dlouhý.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé.

Děkujeme za vaši přízeň.

Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá.
Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Předplatit

gourmetguru
Přeposlat
Diskuse

Babišova vláda má šanci na život. Dojednané hlasy ve sněmovně zatím nemá, ale podpora ČSSD je stále pravděpodobnější

Concorde byl citlivý a bylo nutné myslet napřed, říká jediný Čech, který jej pilotoval. K novým nadzvukovým projektům je spíš skeptický

Vláda bez důvěry se nemusí omezovat, může zvyšovat platy i měnit náměstky. Právníci přesto nabádají ke zdrženlivosti

Sloupek Martina Malého: Prodám zachovalou břitvu, téměř nepoužívaná, zn. Occam

Oktany a bajty Luboše Kreče: Česko, země chytrým vozům zaslíbená

reklama