reklama

Zápisky protivného hosta

Čtěte více: Gourmetguru | jídlo | restaurace | tipy
Od 14. února stojí v čele kuchyně nového podniku Bistrot 104 Pavol Pavlík, který má zkušenosti z takových pražských restaurací jako Flambée, Alchymist nebo Le terroir. Od 14. února stojí v čele kuchyně nového podniku Bistrot 104 Pavol Pavlík, který má zkušenosti z takových pražských restaurací jako Flambée, Alchymist nebo Le terroir. Foto: gourmetguru

Bistrøt 104 v nordickém stylu

Severská kuchyně v posledních letech zažívá popularitu nejen v evropských metropolích, jejím kouzlem se nechávají inspirovat i přední čeští šéfkuchaři. Gourmetgurua tedy ani příliš nepřekvapilo, když zjistil, že Pavol Pavlík, který dříve působil v pražských restauracích Flambée, Alchymist nebo Le terroir, od 14. února stojí v čele kuchyně nového podniku Bistrøt 104 v Korunní ulici. V jedné prostorné místnosti, na bistro opravdu velkorysé, se snoubí kombinace šedých zdí, břidlice, jehličí a masivního dřeva. Interiér doplňuje koutek se "zahrádkou" coby zásobárnou zeleninových výhonků používaných do pokrmů. "Skandinávský styl mě pohltil asi před třemi lety. Začal jsem nordickou kuchyni sledovat hodně hluboce a objevovat a vyhledávat top restaurace v severských státech. Souzním s filozofií, že vše, co jíme a co se nám dostane na talíř, je o přírodě, o ničem jiném," svěřil se Gourmetguruovi Pavol Pavlík, který pochází z Tater.

Waf-waf plní sladká i slaná přání

Vafle a palačinky si můžete dát v novém podniku Waf-Waf, který se v dubnu otevřel v ulici Milady Horákové na pražské Letné. Stojí za ním mladí chorvatští podnikatelé Elvis Osmanović a Dino Pekez. Hosté si vyberou buď z připraveného menu jako Gourmetguru, který zvolil slanou palačinku s mozzarellou, rukolou, pestem, rajčetem a balzamikem, nebo si "sestaví" vafli či palačinku vlastní. Ze sladkých polev Gourmetgurua zaujaly čokoládový mousse a jahodové chutney, z přísad pak nalámané kočičí jazýčky. Charakteristickým designovým prvkem podniku jsou tyrkysové plechové retro hrnky, v nichž se podávají nápoje. "V dnešní uspěchané době je občas dobré podívat se zpět a užít si tyhle drobné radosti, jako jsou ony plechové hrnečky," řekl Gourmetguruovi na vysvětlenou marketingový šéf podniku Jonáš Basel.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé.

Děkujeme za vaši přízeň.

Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá.
Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Předplatit

gourmetguru
Přeposlat
Diskuse

Do Prahy přichází čínský start-up na sdílení kol ofo. Začneme se 300 koly, která se sama zamknou, říká muž, který firmu přivedl

Češi nebyli vždy chudáky Evropy. Podívejte se do dob, kdy se ekonomicky vyrovnali Norům, Rakušanům a válcovali Finy

Daňoví úředníci neustáli tlak politiků, když začali plošně prověřovat korunové dluhopisy, říká bývalá Babišova náměstkyně Hornochová

Byla to blamáž, Liglass nikdy nepostavil ani vodní mlýn, natož elektrárnu, rozčilují se kyrgyzští poslanci a žádají, aby padaly hlavy

Su Ťij přijede do Prahy. V době, kdy ji svět kritizuje za masakry a vyhánění barmských Rohingů, ji pozval Sobotka

reklama