reklama

Zápisky protivného hosta

Čtěte více: Gourmetguru | jídlo | restaurace | tipy
Od 14. února stojí v čele kuchyně nového podniku Bistrot 104 Pavol Pavlík, který má zkušenosti z takových pražských restaurací jako Flambée, Alchymist nebo Le terroir. Od 14. února stojí v čele kuchyně nového podniku Bistrot 104 Pavol Pavlík, který má zkušenosti z takových pražských restaurací jako Flambée, Alchymist nebo Le terroir. Foto: gourmetguru

Bistrøt 104 v nordickém stylu

Severská kuchyně v posledních letech zažívá popularitu nejen v evropských metropolích, jejím kouzlem se nechávají inspirovat i přední čeští šéfkuchaři. Gourmetgurua tedy ani příliš nepřekvapilo, když zjistil, že Pavol Pavlík, který dříve působil v pražských restauracích Flambée, Alchymist nebo Le terroir, od 14. února stojí v čele kuchyně nového podniku Bistrøt 104 v Korunní ulici. V jedné prostorné místnosti, na bistro opravdu velkorysé, se snoubí kombinace šedých zdí, břidlice, jehličí a masivního dřeva. Interiér doplňuje koutek se "zahrádkou" coby zásobárnou zeleninových výhonků používaných do pokrmů. "Skandinávský styl mě pohltil asi před třemi lety. Začal jsem nordickou kuchyni sledovat hodně hluboce a objevovat a vyhledávat top restaurace v severských státech. Souzním s filozofií, že vše, co jíme a co se nám dostane na talíř, je o přírodě, o ničem jiném," svěřil se Gourmetguruovi Pavol Pavlík, který pochází z Tater.

Waf-waf plní sladká i slaná přání

Vafle a palačinky si můžete dát v novém podniku Waf-Waf, který se v dubnu otevřel v ulici Milady Horákové na pražské Letné. Stojí za ním mladí chorvatští podnikatelé Elvis Osmanović a Dino Pekez. Hosté si vyberou buď z připraveného menu jako Gourmetguru, který zvolil slanou palačinku s mozzarellou, rukolou, pestem, rajčetem a balzamikem, nebo si "sestaví" vafli či palačinku vlastní. Ze sladkých polev Gourmetgurua zaujaly čokoládový mousse a jahodové chutney, z přísad pak nalámané kočičí jazýčky. Charakteristickým designovým prvkem podniku jsou tyrkysové plechové retro hrnky, v nichž se podávají nápoje. "V dnešní uspěchané době je občas dobré podívat se zpět a užít si tyhle drobné radosti, jako jsou ony plechové hrnečky," řekl Gourmetguruovi na vysvětlenou marketingový šéf podniku Jonáš Basel.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz. Gourmetguru na Twitteru @GourmetguruHN

gourmetguru
Přeposlat
Diskuse
reklama
comments powered by Disqus

Tady je Faltýnkovo. Bývalý sociální demokrat a dnešní místopředseda hnutí ANO umí řídit stát jako firmu

Hrad trápí Zemanova únava, omezuje proto jeho program. Potřeboval by až dva týdny volna, říká prezidentův lékař

Když Američané odmítají hrát vůdčí roli, musí vzít Evropané svůj osud do vlastních rukou, naznačuje Merkelová

CVVM: Důvěra v Zemana po krizi spadla pod 50 procent, vládě se za měsíc propadla skoro na polovinu

SPECIÁL: Ještě den a cigareta v restauraci vás může přijít na pět tisíc korun. Někteří hospodští chystají "klubový" odboj

reklama