reklama

Jarní odlehčená kuchyně: Připravte si mladé jehněčí s kroupami a šťovíkem

ego!
Čtěte více: recept | jídlo | tipy
  • Pokud jde o mladé čerstvé masíčko, není nad křehké jehněčí.
  • K tomu pár krup, trocha šťovíku.
  • Takhle chutnalo i našim předkům.
jarvis_58f8bcf9498e0baf39668867.jpeg Mladé jehněčí s kroupami a šťovíkem Foto: Archiv Zátiší Group

Chvíli vedro, pak náhle sníh, první bouřky, slunce, po něm kroupy. Aprílové počasí. Zkuste si je namíchat i na talíři. Kroupy pěkně zasytí, zahřejí a dodají potřebnou energii, mladé jehněčí nebo také kůzlečí maso patří k nejšťavnatějším, přesně ve stylu nastartované jarní přírody. Navíc jde o velmi kvalitní a chutné nízkotučné maso s vysokým obsahem bílkovin, minerálních a dalších cenných látek. K tomu trocha jarních listů, nejlépe naškubaných na odlehlé louce, a je tu jídlo, které vás nabije energií.

Hrách a kroupy…

… to je hloupý, to my máme každý den, naráží poněkud nespravedlivě říkanka na absenci kulinářské kreativity. Ovšem soustřeďme se raději na druhou část sdělení, v němž se odráží skutečnost, že dříve lidé konzumovali jak luštěniny, tak kroupy mnohem častěji než my. Pravda, každý den je skutečně už "trochu hloupý", ovšem dát si nanejvýš jednou za rok na Vánoce kroupového kubu, to je zase trochu hloupé ochuzování jídelníčku o suroviny, které mají své nepopiratelné kouzlo co do chuti, rychlého zasycení i blahodárného vlivu na lidský organismus.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé.

Děkujeme za vaši přízeň.

Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá.
Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Předplatit

Radana Vítková
Přeposlat
Diskuse

Pět českých příběhů z Londýna před brexitem. Když bude nejhůř, můžeme se sbalit a vrátit, říkají Češi

Akcie pražské burzy jsou na tom nejlépe od krize. Optimistické jsou i předpovědi na příští rok

Velký přehled mezd: Nejvíc přidáno letos dostali řidiči nebo prodavačky. Nejrychleji rostou výplaty na Plzeňsku

Umění je dobrá životní pojistka, říká Mária Gálová, ředitelka české pobočky aukčního domu Dorotheum

Mlékárna Pragolaktos se loni dostala do 150milionového zisku. Tržby jí klesly o devět procent

reklama