reklama

Jarní odlehčená kuchyně: Připravte si mladé jehněčí s kroupami a šťovíkem

ego!
Čtěte více: recept | jídlo | tipy
  • Pokud jde o mladé čerstvé masíčko, není nad křehké jehněčí.
  • K tomu pár krup, trocha šťovíku.
  • Takhle chutnalo i našim předkům.
jarvis_58f8bcf9498e0baf39668867.jpeg Mladé jehněčí s kroupami a šťovíkem Foto: Archiv Zátiší Group

Chvíli vedro, pak náhle sníh, první bouřky, slunce, po něm kroupy. Aprílové počasí. Zkuste si je namíchat i na talíři. Kroupy pěkně zasytí, zahřejí a dodají potřebnou energii, mladé jehněčí nebo také kůzlečí maso patří k nejšťavnatějším, přesně ve stylu nastartované jarní přírody. Navíc jde o velmi kvalitní a chutné nízkotučné maso s vysokým obsahem bílkovin, minerálních a dalších cenných látek. K tomu trocha jarních listů, nejlépe naškubaných na odlehlé louce, a je tu jídlo, které vás nabije energií.

Hrách a kroupy…

… to je hloupý, to my máme každý den, naráží poněkud nespravedlivě říkanka na absenci kulinářské kreativity. Ovšem soustřeďme se raději na druhou část sdělení, v němž se odráží skutečnost, že dříve lidé konzumovali jak luštěniny, tak kroupy mnohem častěji než my. Pravda, každý den je skutečně už "trochu hloupý", ovšem dát si nanejvýš jednou za rok na Vánoce kroupového kubu, to je zase trochu hloupé ochuzování jídelníčku o suroviny, které mají své nepopiratelné kouzlo co do chuti, rychlého zasycení i blahodárného vlivu na lidský organismus.

Kroupy jako takové jsou celá obilná zrna, jejichž součástí jsou i klíčky, takže obsahují tělu prospěšné látky, které se vyskytují právě v horních vrstvách zrn. Na stolech našich prapraprapředků se objevovaly především kroupy ječné, ačkoliv známe i kroupy pšeničné či ovesné. Nicméně obroušená zrna ječmene patřila k nejčastěji používaným, přidávala se do polévek a kaší (například nastavovaná s bramborami), tvořila přílohu i samostatné pokrmy, jakými byly třeba zmiňovaný kuba nebo šoulet, tedy hrách a kroupy. Při výjimečných příležitostech patřila k jindy "soběstačnému" šouletu ještě husa nebo kachna.

Bylinka týdne

Šťovík kyselý

jarvis_58f8bcf9498e0baf3966886b.jpeg

◼ V české přírodě původní druh, středně vysoká vytrvalá rostlinka, jejíž kyselou chuť, která tiší žízeň, si pamatujeme z dětství. Kdo na jaře někdy nežvýkal jeho podlouhlé listy, jako by neznal chuť jara.
◼ A také v kuchyni má tenhle "plevel" stále zajímavější uplatnění. Listy se však musí sbírat ještě dříve, než ze země vyrazí lodyha s květy. V tu chvíli listová růžice zaniká a listy již nemají tu správnou chuť a křehkost.
◼ Šťovík vykvétá v květnu, a tak je třeba si jej právě teď užívat jako svěží doplněk těžších salátů, smetanových jídel, brambor či jarních masových pokrmů. Z mladých lístků je skvělá polévka.
◼ Navíc má velké množství minerálních látek a vitaminu C.

Dodnes kroupy najdeme v jelítkách, stále populárnější je i moderní varianta v podobě takzvaného krupota, kde se kroupy připravují podobným způsobem jako klasické italské rizoto. Vpustit kroupy do kuchyně se vyplatí nejen díky tomu, že se do nudné uniformity oblíbených příloh vloudí další chutě, ale i proto, že jsou kroupy zatraceně zdravé.

Opět bychom mohli jmenovat řadu stopových prvků, vitaminů či překvapivé množství omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin. Ovšem zajímavou informací může být i to, že vedle protizánětlivých látek či látek s blahodárným účinkem na naše oči a játra obsahují kroupy komplex prvků podporujících živou barvu našich vlasů.

A teď jednu sladovou

Kdo chce mít bujnou kštici, oči jako rys, dobrou peristaltiku střev a fungující žlučník, játra a žaludek, měl by ječné kroupy zařadit do svého jídelníčku. Navíc snižují hladinou krevního cukru i LDL cholesterolu, pomáhají v detoxikačních procesech i při potřebném hubnutí. V kombinaci s jarními listy šťovíku, pampelišek či medvědího česneku dovedou překvapit i jako doplněk salátů.

A aby toho zdraví nebylo zase tolik, dejte si k nim pivo. Vlastně taky ječmen.

Mladé jehněčí s kroupami a šťovíkem

Patří ke stále oblíbenějším a hlavně zdravým delikatesám a v jarní odlehčené kuchyni by rozhodně nemělo chybět. Takto je například můžete ochutnat v pražské restauraci Mlýnec.

◼ Suroviny na čtyři porce

400 g jehněčího (4 hřebínky),
2 jehněčí kolínka,
50 g mrkve,
50 g cibule,
50 g čerstvého fenyklu,
50 g řapíkatého celeru,
3 stroužky česneku,
2 snítky rozmarýnu,
50 g rajčatového protlaku,
250 ml červeného vína,
250 ml vývaru,
přepuštěné máslo,
sůl, pepř.

◼ Na přílohu

100 g krup,
50 g mrkve,
50 g řapíkatého celeru,
50 g pórku,
2 lžíce vývaru,
1 lžíce másla,
lístky šťovíku

◼ Postup

Jehněčí kolínka osolíme, opepříme. Na přepuštěném másle zprudka orestujeme a vyndáme na stranu. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, fenykl, řapíkatý celer a česnek. Přidáme snítky rozmarýnu, rajčatový protlak, zalijeme červeným vínem a vývarem.

Do směsi kolínka vrátíme zpět a dusíme je pod pokličkou doměkka − cca 1−1,5 hodiny. Pak je vyndáme, odebereme část zeleninového základu na omáčku (jehněčí jus) a zbytek zredukujeme. Maso spojíme s redukcí. Konfitovaná kolínka osolíme, opepříme a dáme zavakuovat. Necháme vychladnout v lednici a potom krájíme maso na kostky − jednotlivé porce.

Jehněčí hřebínek očistíme od šlach, osolíme, opepříme, zprudka orestujeme na pánvi na přepuštěném másle (cca minutu z každé strany), potom pečeme v troubě na 200 °C zhruba 8−10 minut. Kroupy uvaříme v osolené vodě. Na přepuštěném másle orestujeme na co nejmenší kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a pórek. Přidáme kroupy, zakápneme trochou vývaru, zjemníme lžící másla, osolíme, opepříme. Pokrm doplníme svěžími listy čerstvého šťovíku.

Radana Vítková
Přeposlat
Diskuse
reklama
comments powered by Disqus

Kromě chaty na Lipně nic nemám, říká Zimola. Jeho rodině přitom patří rozlehlé pozemky

Nemusíte ze mě mít strach, řekla Le Penová voličům a "pozastavila" své působení v čele Národní fronty

Číňané jdou proti Audi či BMW. Tamní miliardář najal na vývoj luxusních vozů západní odborníky

ČEZ chce opustit Bulharsko, dostal nabídku od Energo-Pro a dalších sedmi firem

České kloubní výživy si oblíbili Rusové i žirafy. Rodinná firma Orling má i vlastní stádo koní

reklama