reklama

Slováci dostávají horší potraviny než Rakušané. Ani cola v sobě nemá cukr, zjistilo ministerstvo

  • Podle slovenského ministerstva zemědělství dodávají potravinářské firmy na Slovensko méně kvalitní potraviny stejné značky než do Rakouska.
  • Laboratorní testy potvrdily rozdíly až u poloviny výrobků.
  • V neprospěch produktů prodávaných na Slovensku dopadly hlavně nealkoholické nápoje, koření, čaje a výrobky z masa.
Například nápoj Coca-Cola prodávaný na Slovensku obsahoval fruktózo-glukózový sirup, v Rakousku měl ale ve složení cukr - Ilustrační foto. Například nápoj Coca-Cola prodávaný na Slovensku obsahoval fruktózo-glukózový sirup, v Rakousku měl ale ve složení cukr - Ilustrační foto. Foto: Reuters

Nadnárodní potravinářské firmy na Slovensko často dodávají méně kvalitní výrobky stejné značky než na pulty obchodů v sousedním Rakousku. Podle slovenského ministerstva zemědělství to vyplývá z výsledků laboratorních testů více než dvou desítek produktů, které ministerstvo uskutečnilo ve spolupráci s tamní veterinární a potravinářskou správou.

"Výsledky testů potvrdily obavy. Až u poloviny výrobků jsme našli výrazné rozdíly ovlivňující jejich kvalitu. To všechno v neprospěch mezinárodních produktů prodávaných na Slovensku," řekla v úterý slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Šlo zejména o nižší podíl masa, vyšší podíl tuků, používaní umělých náhrad cukru, množství konzervačních látek a nižší gramáž.

Slovenští inspektoři nakoupili produkty stejné značky a názvu v Bratislavě a v obchodech v Rakousku blízko hranic se Slovenskem. V neprospěch produktů prodávaných na Slovensku dopadly hlavně nealkoholické nápoje, koření, čaje a výrobky z masa. Slovenské úřady nesrovnávaly ceny testovaných výrobků.

Například nealkoholický nápoj Coca-Cola prodávaný na Slovensku obsahoval podle testů fruktózo-glukózový sirup, zatímco v Rakousku měl ve složení cukr. U černého čaje v Rakousku inspektoři zjistili intenzivnější chuť a vůni, u rybích prstů větší obsah masa.

Nadnárodní výrobci podle Matečné vytvářejí dvě třídy spotřebitelů. "Spotřebitel očekává stejnou kvalitu stejné značky bez ohledu na zemi výroby nebo nákupu. Argument, že spotřebitelé upřednostňují rozličné chutě, neobstojí. Slovenský spotřebitel nepochybně neočekává umělá sladidla a barviva, více éček nebo menší podíl masa než ten rakouský," řekla Matečná.

Mnoho Bratislavanů například o víkendech často jezdí na nákupy do sousedního Rakouska. Rakouští developeři postavili v příhraničí se Slovenskem několik nákupních center, jejichž součástí jsou i prodejny s potravinami.

Slovensko loni během svého předsednictví v Radě EU upozornilo Evropskou komisi na dvojí kvalitu potravin. Podle Matečné tomuto problému čelí nejen Slovensko, ale i další státy střední a východní Evropy.

ČTK, mmi
Přeposlat
Diskuse
reklama
comments powered by Disqus

Kellner by zbohatl i beze mě, říká bývalý ministr financí Ivan Kočárník

Živě: Francouzi rozhodují o osudu Evropy. Prezidentské volby odstartovaly

Ministerstvo zemědělcům přidalo půl miliardy. Díky tomu na dotace dosáhne i Agrofert

Z českých vězňů je zaměstnaná jen třetina. V Jiřicích pracují jako truhláři i zemědělci

Trumpovi oficiální poradci jsou nervózní, prezident si nechává radit i od Murdocha

reklama