Pětidenní kanec v Café Savoy

Pražské Café Savoy, patřící do známé sítě restaurací Ambiente, se mimo jiné proslavilo svými "gourmet menu", mezi nimiž najdete takové předkrmy, jako jsou šneci na víně s lanýžovou polentou nebo ruský kaviár Beluga. Na seznam hlavních "gourmet jídel" nedávno šéfkuchař Roman Frencl přidal novinku: grilovaný kančí hřbet s pyré z topinamburu, tedy slunečnice hlíznaté, s houbami a kapustou. Od nápadu po finální představení prý Frenclovi trvala příprava celého chodu pět dní. Gourmetguru smeká nad tou okamžitě zhmotněnou invencí a určitě si ji v brzké době nenechá na talíři ujít. Nejlepší je prý s lahví Cabernetu Sauvignon Vylyan či Malbecu Troteligotte.

Nemléko k nesnídani

K malým šmrncovním, ambiciózním podnikům, kterých na pražské Letné poslední dobou jen přibývá, patří i Bistro 8 ve Veverkově ulici. Gourmetguru sem chodí za svou jistotou − za oblíbenou topinkou s míchanými vejci, jejichž sytě žlutá barva a čerstvá vůně působí neodolatelně, navíc se zdobnou korunkou z rukoly a jadérek z granátového jablka. Nedávno se ale rozhodl pro malý krůček do neznáma, když zde objevil novinku s názvem Nemléko. V pár českých bistrech ji už zahlédl, nyní tedy nastal čas pro ochutnávku. Nemléko se vyrábí z mandlí, datlí, filtrované vody a špetky himálajské soli a v Bistru 8 ho nabízejí v designových lahvičkách o dvou příchutích − vanilkové a ledově kávové. Gourmetguru zvolil tu první a musel konstatovat, že svou vůní tenhle nápoj příliš neláká. Chuť však nebyla špatná, protože datle také nejsou špatné. Proč ale Ne-mléko? Těmhle schválnostem Gourmetguru moc nerozumí, ale je připraven vyzkoušet i další "nenápoje", kupříkladu nečaj, nekávu, nevíno… Třeba v tom najde nějaký zázračný algoritmus.

Zbývá vám ještě 10 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se