Připravit si misku s čerstvým salátem a vše bohatě prolít olivovým olejem. Za tento tradiční pokrm si Španělé, Řekové nebo Italové připlatí. Cena olivového oleje v minulém roce totiž vzrostla zhruba o pětinu.

Na vině je neúroda. Tu způsobilo jak špatné počasí, tak i choroba, která sužuje olivovníky v jižní Evropě.

Horší sklizeň i vyšší ceny

Prim mezi výrobci olivového oleje dlouhodobě drží Španělsko. Mezi další producenty se pak řadí Itálie, Řecko nebo Portugalsko.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se