Petr Konšel je společně s pekařem Jiřím Liškou zakladatel a spolumajitel Liškovy bezlepkové pekárny. Dvojice vyrábí na Strakonicku pět druhů kváskového bezlepkového chleba. "Mezi zákazníky je nejoblíbenější kmínový chleba. Jeho chuť je k nerozeznání od klasického chleba," říká čtyřicetiletý Konšel, který zároveň už patnáct let podniká v marketingu.

Pekař Jiří Liška pekl kmínový bezlepkový chleba pro svou potřebu a pro několik místních zákazníků. Tak se setkal se svým kolegou. "Jelikož je můj syn celiak, hledal jsem různé bezlepkové produkty. Chleba od pana Lišky svou chutí předčil bezlepkové pečivo ze supermarketů, proto jsme se rozhodli vyrábět ho ve velkém," vysvětluje Konšel s tím, že běžné bezlepkové chleby sice vydrží i několik týdnů, jsou ovšem plné chemických konzervantů. 

Petr Konšel a Jiří Liška

Petr Konšel je jedním ze zakladatelů Liškovy bezlepkové pekárny.

Studoval střední i vysokou školu v oboru stavebnictví, brzy ale vysokou školu opustil a začal studovat marketing.

Patnáct let podniká jako grafický designér a marketingový poradce. Je mu 40 let, je ženatý a má dvě děti.

Jiří Liška se stal pekařem po šesti letech pečení chleba pro vlastní potřebu. Je mu 40 let, má dvě děti, je ženatý.

Místo na trhu

Firmu založili po několika měsících příprav v březnu tohoto roku. "Okolí na náš nápad reagovalo vesměs kladně. Zatímco malí producenti lepkového pečiva postupně končí, v bezlepkovém průmyslu není tak velká konkurence," popisuje Konšel situaci na českém trhu. 

Dvojice jako jediná v Česku vyrábí kváskové pečivo tohoto typu, které sice vyžaduje časově náročnější a složitější výrobu, vydrží však déle. V případě pečiva z Liškovy pekárny je doba trvanlivosti sedm dní. Kvasinky jsou jediným přirozeným konzervantem. Suroviny pro jeho výrobu pekárna získává od českých dodavatelů.

Širokou cílovou skupinu zákazníků dvojice oslovuje především přes sociální sítě. Účastní se také gastronomických festivalů, setkání celiaků a dalších akcí, kde nabízí ochutnávky svých výrobků. "Naši zákazníci jsou z různých věkových i sociálních skupin, muži i ženy. V poslední době přibývá celiaků mezi dětmi. Dětští doktoři testují, zda pacienti nemají celiakii už při prvních příznacích. Celiakie se stala více známou," vysvětluje Konšel a dodává, že komunita celiaků je velmi semknutá a zpráva o nových bezlepkových výrobcích se brzy rozkřikne. 

Celiakie

Nesnášenlivost lepku způsobuje onemocnění sliznice tenkého střeva zvané celiakie. Tato nemoc je částečně geneticky determinována a přetrvává celý život.

Jde o nevyléčitelnou chorobu, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky. 

Nejen pro celiaky

Bezlepkové pečivo ale není jen pro celiaky. Výrobky Liškovy bezlepkové pekárny si oblíbili i lidé, kteří dietu dodržovat nemusí, pouze se zajímají o zdravý životní styl. "Bezlepková dieta je na vzestupu, je to módní trend, velmi rozšířený také mezi sportovci," říká Konšel. 

Pekárna má šest zaměstnanců, kteří se podílí na výrobě a distribuci. "Pečivo prodáváme v e-shopu na našich webových stránkách. Také dodáváme zboží do 60 prodejen po celé republice, jejich seznam se neustále rozšiřuje," přibližuje způsob, jak bezlepkové pečivo získat, spolumajitel pekárny. Své zboží rozváží do prodejen jednou až dvakrát týdně. 

První investice, které dvojice zakladatelů do pekárny vložila, jsou splacené. "Dále se chystáme rozšířit naše výrobní kapacity a nakoupit další zařízení," plánuje podnikatel a dodává, že nyní vyrábí tisíce chlebů za měsíc. Firma chystá rozšíření sortimentu o další typy pečiva a speciální druhy chlebů. "Chceme využívat sezónní suroviny jako třešně nebo borůvky," říká majitel pekárny.

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se