Hala je 150 metrů dlouhá a 38 metrů vysoká a vznikla v sousedství bývalého masokombinátu. Zkušební provoz mrazáku, do kterého se vejde 27 tis. palet se zbožím, začne v polovině září. Teplota v mrazáku se bude pohybovat kolem minus 25 stupňů Celsia a zboží bude na správné místo posílat počítačový systém, který zaznamená i data spotřeby nebo druh pečiva.

Uvnitř bude jako protipožární opatření patnáctiprocentní koncentrace vzduchu, což je podobné klima jako ve 3000 metrech nad mořem. Zaměstnanci budou pracovat v prostorech pro expedici, kde bude teplota vyšší.

Podle Lásky jde o zásadní investici pro rozvoj firmy, protože nyní má po Česku několik externích skladů, což je složité pro dopravu a finančně náročné. Podobný sklad má koncern La Lorraine jen v Belgii, ale menší. „Jde o pilotní a největší projekt v rámci celé skupiny a v případě úspěchu se možná bude rozšiřovat do dalších zemí," uvedl Láska.

Společnost chce v Kladně vybudovat i hlavní logistické centrum, což by mělo zjednodušit dodávky pečiva pro zákazníky. V příštím roce by firma například chtěla v prostorách starého mrazáku vybudovat hlavní balicí centrum na mražené pečivo.

Podle Lásky byla výstavba mrazáku potřebná i kvůli předpokládanému růstu trhu s mraženým pečivem. 

Související