reklama

Za čínskou kuchyni se neschováváme, říká šéf bister Banh-mi-ba, do kterých investoval i Barta

Rozhovor
Čtěte více: bistro | restaurace | Vietnam | gastronomie
  • Síť bageterií Banh-mi-ba otevřela nedávno novou pobočku v Holešovicích, další se chystá v Karlíně.
  • Zakladatel a šéf firmy Hung Le vystudoval finance. "Práci v gastronomii beru ale jako svůj osud a poslání," říká Le v rozhovoru pro HN.
  • Vietnamcům podle něj dřív chybělo sebevědomí, nová generace už si ale věří víc a v tuzemské společnosti se viditelněji prosazuje.
Šéf bister Banh-mi-ba Hung Le Šéf bister Banh-mi-ba Hung Le Foto: HN - Jan Mudra

Vietnamec Hung Le otevřel další pobočku své značky bister Banh-mi-ba. Ta v překladu znamená "tři bagety", což je také hlavní nabídka restaurací v pražské Rybné a Jindřišské ulici a nyní v holešovické Marině.

Další mají brzy přibývat. Na investicích do jejich rozvoje je připraven se podílet investiční fond Pale Fire Capital, který má kromě Banh-mi-ba obchodní podíly například i v bulvárním webu Extra.cz či obchodním centru Šestka.

V rozhovoru pro HN Hung Le hovoří o svém expandujícím byznysu, o tom, jak se dostal do Čech, a o svém přechodu z poradenství do gastronomie.

Otevřeli jste třetí restauraci v holešovické Marině. Kolik restaurací ještě plánujete?

Měli jsme plán, že během dvou let otevřeme čtyři pobočky. Mohu říct, že tento plán splníme. Za dva až tři měsíce otevřeme čtvrtou v Karlíně. Chceme se výhledově rozšířit i do dalších částí Prahy. Máme motto: Jsme vám zase o krok blíže. Chystáme proto také rozvoz jídla.

Získali jste investora - partnerem se stal fond Pale Fire Capital, sdružený kolem podnikatele Jana Barty. Oslovili oni vás, nebo vy je?

Lze říci, že jsme se našli vzájemně. Narazili jsme na sebe a řekli jsme si – pojďme do toho. V první fázi investovali do našeho projektu 10 milionů korun. Náš plán je rozšířit se ještě na vyšší úroveň. Nevylučuji, že bychom v budoucnu poskytovali i franšízu. Prioritou je nyní vést náš koncept tak, abychom byli schopni udržet stejnou kvalitu a standard ve všech našich restauracích.

Kolik zákazníků nyní obsluhujete?

Jde řádově o tisíc objednávek denně. Zatímco loňský obrat dosáhl řádu jednotek milionů korun, letos bychom se měli přehoupnout do řádu desítek milionů.

Pocházíte s kuchařské rodiny, rozjet takový byznys jste chtěl vždy?

Vystudoval jsem daňové poradenství a finance. Ale moje rodina je kuchařská rodina, vyrostl jsem v tom. Rodiče měli představu, že budu chodit do práce v obleku a budu celý den sedět v kanceláři. Ale já beru práci v gastronomii jako své životní poslání a osud.

Jak jste se dostal do Česka? Měl jste po studiích jasno, že zůstanete tady, nebo jste třeba zvažoval návrat do Vietnamu?

Do 18 let jsem žil ve Vietnamu a pak jsem šel studovat sem. Moji rodiče se tady poznali a vzali, pak se vrátili do Vietnamu. Odmala mi vyprávěli o Československu, jak je to krásná a úžasná země. Strašně mě lákalo ji vidět. Díky českému příteli mých rodičů jsme se s bratrem dostali do Čech. Po škole jsem zvažoval, že bych se vrátil do Vietnamu, ale rodiče mě přesvědčili, abych zůstal, protože vrátit se můžu kdykoliv. K projektu bistra jsem dospěl postupně. Po škole jsem nejdřív pracoval ve velkém potravinovém řetězci. Pak jsem s kamarádem založil firmu na daňové poradenství. Po čase jsem ji ale prodal a vrhl se do stávajícího podnikání.

Jak se vám v Česku obecně podniká? Jak se například potýkáte s EET?

Práce v gastronomii není jednoduchá, ale vše má své plusy a minusy. Od začátku máme jasno, že budeme dělat férové podnikání. EET nám žádné problémy nedělá. Naopak, EET beru jako příležitost.

Odkud berete suroviny?

Některé suroviny máme z Vietnamu, Thajska nebo ze Sapy. Čerstvé suroviny nakupujeme od místních dodavatelů.

Nevozí se suroviny a ingredience také z Německa?

S Německem zatím neobchodujeme. Do budoucna to však nevylučuji.

Připravujete nějaké novinky ohledně menu?

Jsme zaměření na bagety, nabízíme ale také nudle, závitky a polévku pho. Naše menu je jednoduché a díky tomu držíme čerstvost nabízených jídel. Chystáme i novinky v podobě speciální sezonní nabídky.

Kolik lidí pracuje ve vašich bistrech?

Desítky, včetně brigádníků.

Jaká je obecně vietnamská kuchyně, jaké má jméno?

Vietnamská kuchyně je velmi pestrá. Určitě si zaslouží pozornost a více sebevědomí. Vietnamci se bohužel v minulosti často schovávali za čínskou kuchyni. Kuřecí kung pao ale není vietnamské jídlo. A já bych chtěl prezentovat čistě vietnamskou kuchyni. Vietnam má určitě jedno velké bohatství, a to je gastronomie.

Je tady v Česku někdo další, kdo podle vás dělá dobrou vietnamskou kuchyni?

V Sapě je několik restaurací s velmi dobrým jídlem. Já do Sapy chodím na grilovanou kachnu. Je to podnik hned vedle vietnamského chrámu.

Souhlasíte, že vietnamská komunita se postupně víc a víc asimiluje do zdejší společnosti?

Ano, souhlasím. Většina těch, kteří tu vyrostli, se považuje za Čechy, jsou součástí české společnosti.

Michal Šenk
Přeposlat
Diskuse
reklama
comments powered by Disqus

Notino vyráží na zteč: Největší český e-shop s kosmetikou se chystá ovládnout německý trh

Prezidentský kandidát Horáček jede v boji o Hrad naplno, Drahoš náskok těžko dohání. A potřebuje sehnat více peněz

Ukrajinská tajná služba zabavila počítače firmě českého podnikatele Fialy. Společnost prý používala špionážní software

Technologické firmy těží z rozvoje cloudu a mobilní reklamy. Microsoftu, Alphabetu i Amazonu rostl zisk

Sobotka dává Babišovi ultimátum do konce dubna, aby vysvětlil své kauzy. Podle Babiše to je volební kampaň ČSSD

reklama